IZOLACIJA-468X60-BANNER

IPC online softveri - efikasnija komunikacija u građevinarstvu

18.12.2010. | Matt Ostanik | Buildipedia

Kao retko koji sektor privrede, građevinska industrija, po prirodi posla, mora da bude veoma mobilna i samim tim lako "prenosiva". Na velikim projektima stotine, pa i hiljade radnika dolazi na određenu lokaciju i ostaje tu, u periodu od nekoliko meseci do nekoliko godina. Zatim se sve pakuje i premešta na potpuno drugo mesto.


Sajt Submittal Exchage - online komunikacija u građevinarstvu

Zbog dinamike samog posla mnogi radnici se zapravo, dnevno, nedeljno, ili mesečno, sele na nekoliko različitih gradilišta u isto vreme. Zbog ovoga je izuzetno važna mobilnost informacija.

Kako obezbediti da svi članovi izvođačkog tima imaju sve informacije o svakom projektu onda kada su im potrebne? Nekada se ovo radilo prenošenjem brojnih rolni papira iz projektnog biroa na gradilište i nazad, uz nošenje kutije ispunjene raznim pravilnicima i uputstvima. Naravno, tu su bile i kopije koje bi stajale u kontejnerskim kancelarijama na samom gradilištu.

Danas, zahvaljujući razvoju tehnologije, postoje i druge opcije pred projektskim i izvođačkim timovima. Online alatke koje se nalaze na internetu pružaju im mogućnost da dele informacije i dokumente koji su im potrebni za realizaciju projekata na bilo kojoj lokaciji.

Softver za saradnju na integrisanim projektima - IPC (Integrated Project Collaboration) pruža centralnu lokaciju za sve članove tima na kojoj mogu pronaći sve detalje projekta. On se postavlja na server, tu prikuplja sve neophodne informacije, a pristupa mu se preko interneta.

- Submittal Exchange je sajt za online komunikaciju u građevinarstvu koji sam pokrenuo pre sedam godina zbog sopstvenih frustracija tokom realizacije projekata - kaže autor sajta Matt Ostanik.

Kalkulator troškova

Na sajtu Submittal Exchange dat je i mali kalkulator koji omogućava posetiocima da izračunaju približnu cenu prenosa projektnih informacija na papiru i to po parametrima ukupne cene projekta, prosečnog čekanja u danima i načina prenosa dokumenata.

Ako radite na projektu koji košta manje od tri miliona dolara,  u "lokalu" gde je informaciju moguće preneti za jedan dan, i to kurirskom službom, kalkulator kaže sledeće:

  • prosečan broj prenosa informacija - 150, sa oko 3.000 stranica
  • broj dana potreban za isporuku - 390 (IPC - 0 dana)
  • vreme za pripremu dokumenata - 300 sati (IPC - 150 sati)
  • troškovi kurirske službe koje plaćaju izvođač i podizvođači - 9.000 dolara (IPC - 0 dolara)
  • utrošeno vreme arhitekata - 300 sati (IPC - 150 sati)
  • troškovi kurirske službe koje plaća arhitektonska firma i konsultanti - 7.800 dolara (IPC - 0 dolara)
  • cena korišćenja usluga sajta Submittal Exchange za ove parametre - 3.595 dolara (0,001198% ukupne cene projekta)
  • = ušteda za investitora - 13.205 dolara.


U razgovoru sa klijentima Submittal Exchange-a o važnosti ovakvog, trenutnog pristupa informacijama, mogu se čuti brojni pozitivni primeri. Danas ovaj sajt koristi hiljade projektanata i izvođača širom sveta, što pokazuje da on ima pozitivne efekte na njihov rad i poslovanje.

Adam Hahn iz firme Knutson Construction, Ajova, o korišćenju ovog sajta i ovakvom načinu komunikacije na projektima uopšte, kaže sledeće:

- Svaka kompanija koja ima više projekata u različitim državama ili delovima zemlje trebalo bi da primeni ovakav način komunikacije i da iskoristi prednosti koje nudi IPC softver.

Tu je i primer arhitekte koji je putovao kolima na jedno od gradilišta udaljeno stotinama kilometara kada je dobio telefonski poziv u vezi sa projektom na kom je radio. Bilo mu je jednostavno da se zaustavi pored puta i preko svog laptopa pristupi online serveru gde je mogao da vidi sve detalje vezane za problem ali i da napravi neophodne ispravke kako bi realizacija posla mogla biti trenutno nastavljena.

Na sajtu Submittal Exchange možete pronaći još svedočenja klijenata i saznati više detalja o ovoj usluzi (link na kraju teksta).

Na portalu Gradjevinarstvo.rs prenosili smo tekst iz Build magazina o online alatima za komunikaciju prilikom razrade arhitektonskih projekata. Pored sličnih prednosti koje ima i IPC tokom realizacije, arhitektonski oblak ima i druge prednosti:

"U SAD, klasičan CAD softverski paket košta 4.000 dolara i potrebno mu je stalno unapređivanje, dok CAD paket za oblak košta 8.000 dolara i može da mu se pristupi sa četiri do 20 računara, i to – mnogo jeftinijih laptopova relativno slabih karak­teristika (naravno, zavisi i od vrste programa koji se pokreću i veličine podataka na serveru). Posebna prednost jeste to što ovakvi privatni oblaci mogu da drže i otvorene BIM dokumente..." - ceo tekst na linku dole.


Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;