INFONET-468X60-BANNER

Tržište zelene gradnje u SAD u 2011. godini - procene i očekivanja

18.12.2010. | Laurel Sheppard | Buildipedia

Dok LEED sistem sertifikacije zelenih zgrada slavi 10. godišnjicu postojanja, Savet zelene gradnje SAD-a (USGBC) objavljuje da je sada ukupna površina zgrada sa nekim od LEED sertifikata preko milijardu kvadratnih stopa (93 miliona kvadratnih metara). Iako je ovo samo kap na svetskom građevinskom tržištu, sertifikacija je pomogla procvat zelene gradnje (original teksta: Forecasting Green Construction Spending for 2011, Laurel Sheppard, Buildipedia).


Turner-ov LEED projekat - Huntington Center, Toledo (LEED Gold - sportska arena)

Prema jednom istraživanju kompanije McGraw-Hill Construction - Green Outlook 2011 (Green Trends Driving Growth), LEED sertifikacija deo je 71% projekata u SAD čija je pojedinačna vrednost preko 50 miliona dolara (više istraživanja o kojima smo pisali ranijih godina pronađite na linkovima na kraju teksta).

Green Outlook 2011 predviđa da će samo u SAD tržište zelene gradnje dostići 135 milijardi dolara do 2015. godine. O kakvom je rastu reč najbolje govori podatak da ta vrednost u 2010. godini iznosi 71 milijardu dolara. Čak trećina novih nestambenih zgrada je zeleno, što je tržište vredno 54 milijarde dolara.

McGraw-Hill predviđa da će u narednih pet godina velike rekonstrukcije i unapređenje zgrada činiti tržište vredno 18 milijardi dolara. Samo u oblasti zdravstva, zelene zgrade činiće oko 40% nestambenog sektora zgradarstva u 2011. godini.

Završna obrada i opremanje na talasu zelene gradnje

Na talasu zelene građevinske industrije jezdi i tržište zelenih građevinskih materijala i proizvoda. Ovo tržište u 2011. godini obrtaće između 5 i 11 milijardi dolara (mišljenja su veoma različita zavisno od onog sa kim razgovarate), ali sa dvocifrenim rastom u narednih pet godina. Jedno istraživanje predviđa rast zelenih građevinskih proizvoda na preko 30 milijardi dolara samo u 2014. godini.

Zelene podne obloge (tepisi, bambus parket, podovi od plute) imaće najbrži rast među svim zelenim proizvodima za građevinarstvo i opremanje.

Porast narudžbina za panele (pločaste materijale) od drveta sa FSC sertifikatom (vidi na kraju teksta) utrostručiće se od 2008. do 2013. godine. Procene su tako da će tržište ovih materijala rasti tri puta brže u odnosu na kompletno tržište panela na bazi drveta.

Ostali proizvodi imaće dvocifreni rast do 2013. godine, uključujući i efikasne uređaje i sisteme za vodovodne instalacije, kao i efikasne aplikacije za instalacije veštačkog osvetljenja.

Napomena: na portalu Gradjevinarstvo.rs možete pronaći brojne tekstove u vezi sa zelenim proizvodima i materijalima za građevinarstvo (GreenBuild Expo, Top 10 zelenih proizvoda, itd).


Prednosti zelenih zgrada

Nije potrebna neka posebna pamet da se razume koliko prednosti imaju zelene zgrade u odnosu na uobičajene standarde, počevši od manje potrošnje energije, ili boljeg tretmana vode. Agencija za zaštitu životne sredine SAD - EPA (vidi tag na kraju) smatra da zelene zgrade koje su fokusirane na reciklažne procese mogu da umanje količinu otpada do 90% i da koriste 30% manje energije od standardnih, što je jednako uštedama od 5% od ukupne cene upravljanja objektom.

U pomenutom istraživanju Green Outlook 2011, vlasnici zgrada naveli su tri glavna razloga kao glavne pokretače za razvoj zelenog zgradarstva:

  • smanjeni operativni troškovi u proseku za 13,6% za nove zgrade i 8,5% za rekonstrukcije
  • vrednost zgrade je veća za 10,9% za nove zgrade i 6,8% za rekonstrukcije
  • povraćaj investicije (ROI) je oko 10% kod novih i skoro 20% kod rekonstruisanih zgrada.


OSU Medical Center, izvođač Turner - LEED projekat u Ohaju

Studija iz 2009. godine (Do Green Buildings Make Dollars & Sense?) koja je ispitivala isplativost zelenih zgrada navela je da, na uzorku od 154 zgrade ukupne površine 5,2 miliona kvadratnih metara u 10 država SAD, zelene zgrade imaju 3,5% manje neiskorišćenog prostora (prodatih i izdatih stanova i kancelarija) i 13,5% veće cene izdavanja od klasičnih zgrada bez zelenog sertifikata.

Vrednosti za iznajmljene prostore i stanove mogu da rastu i nekoliko procenata više. Nedavna studija koju je sprovela GreenWorks Realty u Portlandu i Sijetlu uporedila je cene sertifikovanih i nesertifikovanih kuća:

  • u Portlandu su sertifikovane bile skuplje od 3-5%
  • u Sijetlu su sertifikovane bile skuplje i do 10%.

U 2010. godini, kancelarijski prostor sa zelenim sertifikatom bio je preko 180 dolara po kvadratnom metru skuplji u odnosu na prostor u nesertifikovanim zgradama.

Popunjenost (iskorišćenost) zelenih zgrada takođe je često viša nego kod konvencionalnih. CoStar Group kaže da je popunjenost zgrada sa LEED sertifikatom 92%, dok je kod ostalih zgrada 87%. Zelene zgrade imaju manje gubitaka i pouzdanije su za ulaganje zbog kompletnog procesa koji moraju da prođu kako bi izborile LEED sertifikat.

Vlasti su ključ

Očigledno je da vlasti (lokalne, državne ili federalne), igraju ključnu ulogu za tržište zelene gradnje. Prema McGraw-Hill-u, do septembra 2010. godine, propisi i inicijative o zelenim zgradama bile su prisutne u 12 saveznih tela (agencija) u SAD i čak 33 od ukupno 50 saveznih država. Broj ovakvih inicijativa lokalnih samouprava porastao je sa 156 iz 2008. godine na 384 u 2010. godini.


Idea Center, Playhouse Square, Cleveland - LEED rekonstrukcija, izvođač: Turner

Mnoge države imaju brojne programe koji obezbeđujuju priliv u budžet i poreske olakšice za zelene zgrade. Na primer, država Merilend subvencioniše zelene zgrade poreskim olakšicama u vrednosti do 8% od ukupne cene zgrade. Da bi se dobila subvencija, zgrade moraju biti podignute na prioritetnim lokacijama, i moraju imati površinu od najmanje 1.860m2.

Udruženje za obnovljivu energiju Masačusetsa (Renewable Energy Trust) obezbeđuje finansijsku pomoć za pojedince, preduzetnike, javna preduzeća i lokalne samouprave za zelenu gradnju, obnovljive i čiste energetske tehnologije.

GSA - da li će republikanci promeniti zelene strategije Obamine administracije?

Pored federalnih zajmova i nepovratnih ulaganja, tu je i nezavisna vladina agencija zadužena za pružanje usluga i obezbeđivanje radnog prostora drugim vladinim telima - GSA (General Services Administration). Ona je za 2011. godinu dobila budžet od 675 miliona dolara, što je povećanje za malo više od 80 miliona u odnosu na 2010. godinu.

Od ukupne sume, 4 miliona namenjeno je za njen program visokokvalitetnih zelenih zgrada, a čak 20 miliona je namenjeno za poboljšanje vodovodnih sistema i uštede vode u zgradama. Međutim, nakon nedavne promene odnosa snaga u Kongresu kada su republikanci dobili daleko više uticaja, pitanje je šta će na kraju biti sa ovim inicijativama koje je uvela Obamina administracija (vidi link na kraju teksta).


Turner kao broj jedan

Brojne su firme koje uspevaju da iskoriste rast tržišta zelene građevinske industrije. Njujorška kompanija Turner Construction na prvom je mestu liste 100 najvećih izvođača zelene gradnje prema Engineering News-Record-u (Top 100 Green Contractors - link na kraju teksta).

Na drugom mestu je kalifornijska kompanija Tutor Perini Corp, a na trećem Clark Construction Group iz države Merilend. Samo Tutor Perini ima 188 LEED akreditovanih zaposlenih (LEED AP - Accredited Professional, LEED GA - Green Associate) i sedam registrovanih LEED projekata za nove zgrade (NC - New Construction) preko svoje podružnice Rudolph and Sletten.

 

Firma Clark takođe ima nekoliko projekata za LEED sertifikaciju u izgradnji, uključujući i dva projekta za više klase LEED sertifikata:

  • Johns Hopkins Graduate Student Housing - Silver (srebreni - foto desno)
  • Walter Reed National Military Medical Center - Gold (zlatni).

Turner primenjuje reciklažu na svim svojim projektima i sve njihove kancelarije širom SAD građene su po standardima zelene gradnje. Firma ima 27 LEED AP zaposlenih samo u odseku u Kolumbusu, 115 u Ohaju, a čak  oko 1.200 u svim svojim predstavništvima u SAD. Turner ima ukupno 455 zelenih projekata u SAD čija je ukupna cena 4 milijarde dolara.

LEED projekti kompanije u državi Ohajo uključuju (fotografije u tekstu, ostavljamo na engleskom kako biste mogli da ih pronađete na internetu):

  • Huntington Center, Toledo (Gold - sportska arena)
  • Idea Center, Playhouse Square, Cleveland (Silver - kulturni centar, rekonstrukcija)
  • Nationwide Children’s Hospital Research Building III, Columbus (dečija bolnica).

Turner - projekti:


Poslednji nabrojani, dečja bolnica, treba da bude završena 2012. godine po ceni od 93 miliona dolara, a zacrtani cilj je da se smanji potrošnja energije za 24% u odnosu na ASHRAE standarde (tag na kraju).

Proširenje medicinskog centra OSU je još jedan zeleni projekat Turner-a, vredan milijardu dolara. OSU Medical Center uključuje i zeleni krov, podzemni sistem za sakupljanje voda, provetravanje po zonama, završne materijale sa nikim udelom VOC materija (tag na kraju), i održive podove.

Turner trenutno radi i na Hilton Columbus-u, projektu vrednom 100 miliona dolara, sa ciljem da smanji potrošnju energije i vode za 30%.

Earth Advantage Institute (link na kraju) objavio je listu očekivanih trendova u zelenom zgradarstvu u Severnoj Americi u 2011. godini:

  • zelena sertifikacija kuća i kancelarijskih zgrada
  • BIM softvere (oko 50% članova Instituta arhitekata SAD već koristi BIM umesto CAD softvera - vidi link i tag na kraju)
  • veći upliv finansijskih aktera u zelenu gradnju
  • proračun emisije ugljenika
  • net-zero zgrade (vidi tag na kraju).

Geoprostorne (geospatial) tehnologije takođe su sve značajniji novi alati za shvatanje značaja i unapređenje same izgradnje zelenih zgrada. Aplikacije uključuju napredne sisteme sertifikacije prema lokaciji, praćenje tekuće potrošnje zgrada (monitoring), obrasce na tržištu i dinamiku trendova.

Neki veruju da će informacione tehnologije kao što je GIS (geografski informacioni sistem) postati novi preduslovi za zelenu gradnju (prerequisites).


Budućnost izgleda još zelenija u narednih nekoliko godina. Savet zelene gradnje SAD - USGBC, procenjuje da će do 2013. godine čak 50% postojećih nestambenih zgrada imati zeleni sertifikat. Ovo znači da će u rekonstrukcije i unapređenja zgrada biti uloženo 554 milijarde dolara do 2013. godine, i da će otvoriti 7,9 miliona radnih mesta.

Na kraju, čak i 75% ispitanika kaže da bi pre kupilo kuću sa zelenim sertifikatom nego tradicionalnu kuću.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;