PRIJAVA-468X60-BANNER

„Neophodno očuvanje novobeogradske moderne” - arh. Goran Vojvodić

08.12.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Posle retrospektivne izložbe u beogradskoj galeriji Ozon pod nazivom „Moja arhitektura” upriličene povodom Velike nagrade arhitekture Saveza arhitekata Srbije za životno delo koja mu je dodeljena za prošlu godinu, Goran Vojvodić, jedan do najpoznatijih domaćih arhitekata, stručnoj javnosti predstaviće svoj novi projekat - rekonstrukciju hotela „Jugoslavija“, jednog od najprepoznatljivijih objekata novobeogradske arhitekture.

Posle rekonstrukcije, hotel „Jugoslavija“ će postati deo jednog od najcenjenijih luksuznih hotelijerskih brendova na svetu „Kempinski“. Lanac hotela „Kempinski“, uključuje međunarodni portfolio od 62 hotela od kojih se 9 nalazi na prestižnoj listi „Vodeći hoteli sveta“, što će vratiti stari sjaj ovog hotela i Beograd uvrstiti u red svetskih prestonica u oblasti hotelske industrije. Obližnji  maloprodajni i stambeni kompleks biće izgrađen po svetskim arhitektonskim standardima, upotpuniće postojeću strukturu, istovremeno poštujući vizuelni identitet i tradiciju lokacije.

Izrađen po projektu koji ispunjava među narodne standarde današnjice, novi hotel dizajniran je kao sastavni deo kompleksa vrhunskog kvaliteta i višestruke namene. Time su maksimalno povećani kapaciteti i lepota ovog hotela koji će Beogradu pružiti novu referentnu vrednost. Kompleks novog hotela „Jugoslavija“ poštovaće arhitektonski integritet postojeće strukture i biće izgrađen na temeljima modernističke tradicije iz nedavne prošlosti. 

Goran Vojvodić, biografija arhitekte

Goran Vojvodić diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1986. godine. Angažovan na projektovanju stambenih i rezidencijalnih objekata, hotela, poslovnih i trgovačkih centara, sportskih objekata različite namene, adaptacija i rekonstrukcija objekata, enterijera i javnih prostora, i ostvario je visoke kreativne i stvaralačke domete, prepoznate od strane strukovnih institucija i šire javnosti. 

Profesionalni angažmani uključuju i one u IMS-u, Energoprojektu, CIP-u i od 1989.god. u arhitektonskom birou prof. W.J.Krings u Nemačkoj. Od 1992. radi u sopstvenom birou. 2007. sa Jelenom Ivanović Vojvodić osniva BIRO.VIA.

Član je Upravnog odbora Saveza Arhitekata Srbije, Naučnog saveta Arhitektonskog fakulteta,  Komisije za arhitektonsko oblikovanje Skupštine grada Beograda. Učestvovao je na preko 30 manifestacija u periodu 1991-2010 (Internacionalni Bienale Arhitekture u Veneciji, XXI Svetski Kongres Arhitekture u Berlinu, izlagao je u Moskvi, Pragu, Parizu, Barseloni...).

Autor je: Upravne zgrade KSJ, Sportsko poslovnog kompleksa Gemax, poslovnih objekata Anex, Hemofarm (u Bad Homburgu), Porsche SCG, izložbeno servisnih salona Audi, Porsche, Volkswagen, stambenih objekata za Dexon, Gemax, Exing, rekonstrukcije objekata Beogradske filharmonije, Francuskog kulturnog centra, izložbenih salona Graniti Fiandre, BPM, enterijera butika, restorana, poslovnih prostora, rezidencijalnih objekata, itd. Radio je na preko 20 internacionalnih i domaćih konkursa. Realizovao je preko 25 objekata u zemlji kao i 19 objekata u inostranstvu.

Nagrađivan je (21 nagrada i priznanje) za realizovana dela u zemlji i inostranstvu od strane Muzeja primenjenih Umetnosti, Salona arhitekture u Novom Sadu, Saveza arhitekata Srbije, BPB trofeja. Dobitnik je „Borbine” nagrade za arhitekturu, nagrade grada Beograda za arhitekturu i urbanizam, kao i Velike nagrade arhitekture Saveza arhitekata za životno delo.

„Hotel „Jugoslavija“ ima svoju, izuzetno zanimljivu istoriju. Mnogi se sećaju da je ugostio, između ostalih, englesku kraljicu Elizabetu II i dva američka predsednika Ričarda Niksona i Dzimija Kartera“, ističe Vojvodić i dodaje da je hotel „Jugoslavija“ jedan od najznačajnijih primera moderne u arhitekturi, koju mnogi pogrešno poistovećuju sa tzv. komunističkom arhitekturom.

„Originalna arhitektura hotela „Jugoslavija“ može se označiti kao vizionarska i uvek savremena, zbog čega nam je bilo izuzetno važno da sačuvamo ne samo originalni oblik, već i originalnu ideju projekta i na taj način ispoštujemo vrlo rigorozne uslove zaštite izdate od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Naravno, bilo je neophodno izvršiti brojna prilagođavanja potrebama savremenog korisnika hotela sa pet zvezdica. Takođe, pratećim maloprodajnim i stambenim centrom, novi hotel „Jugoslavija“ biće maksimalno inkorporiran u intenzivni način života Novog Beograda koji polako prerasta u najznačajniji poslovni centar regiona“, kaže Goran Vojvodić, autor projekta rekonstrukcije hotela „Jugoslavija“.

Hotel „Jugoslavija“ otvoren je 1969. godine, iako je javni konkurs raspisan 22 godine ranije. Prvobitno, hotel je trebalo da dobije ime „Beograd“. Na konkursu iz 1947. prvu nagradu dobili su poznati arhitekti zagrebačke škole moderne Mladen Kauzlarić, Lavoslav Horvat i Kazimir Ostrogović, da bi hotel bio izgrađen po izmenjenom projektu arhitekte Lavoslava Horvata. Kao projektanti hotela i enterijera su učestvovali i arhitekte Milorad Pantović, Vladeta Maksimović i akademik Ivan Antić, potonji vrlo istaknuti stvaraoci i graditelji.

Preliminarni nacrt je završen i rekonstrukcija hotela „Jugoslavija“ zavisi u potpunosti od dobijanja neophodnih finalnih dozvola od nadležnih organa na gradskom i republičkom nivou. Investitor je u potpunosti spreman da podrži realizaciju projekta. Ukoliko dozvole budu dobijene do kraja 2010, novi hotel „Jugoslavija“ biće završen i pušten u rad 2013. godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;