INFONET-468X60-BANNER

Nova tehnologija kontrole LED osvetljenja - kontrolna kartica u džepu

27.11.2010. | MIT

U savremenim zgradama često je teško naći običan prekidač za osvetljenje, a kontrola osvetljenja radi se preko senzora ili kontrolnih modula - piše u uvodu teksta koji govori o novom načinu kontrole osvetljenja u prostorijama koji se trenutno ispituje u MIT Media Lab-u (Institut za tehnologiju u Masačusetsu - više na tagu na kraju teksta).

foto: LED osvetljenje, Rockeffeler Centar, Njujork
(više na linku na kraju teksta)

Za kontrolu svetla najzainteresovaniji su vlasnici javnih i poslovnih zgrada u SAD. Na taj način mogu da se naprave znatne uštede u potrošnji energije, a utvrđeno je da je kontrola sve efikasnija što je manje "ljudskog faktora" uključeno. Tako je moguće postaviti senzore koji će postepeno pojačavati i smanjivati veštačko svetlo u prostoriji, već prema promenama količine prirodnog svetla u toku dana.

- Kontrola svetla postaje sve kompleksnija, a novi sistem koji razvijamo oslanja se na kontrolne uređaje koji se mogu postavi na radne stolove - kaže profesor Joseph Paradiso.

Prof. Joseph Paradiso sa svojim timom (Responsive Environments Group) i saradnikom Matthew Aldrich-om trenutno testira eksperimentalne kontrolne uređaje koji su veličine vizit-karte i mogu se prenositi u džepu. Oni se stave ne sto i uz pomoć ugrađenih mini-senzora mere količinu osvetljenja koje pada na radno mesto. Pored toga što prikupljaju informacije o jačini svetla oni automatski šalju signal za kontrolu svetla, i to - za pojačanje inteziteta ali i za podešavanje boja u spektru.

Podešavanje spektra vezano je za LED izvore svetla koji su danas najefikasniji sistem veštačkog osvetljenja na tržištu (kartica se može koristiti i za podešavanje klasičnih i štedljivih sijalica). Pored toga, LED je moguće veoma precizno podešavati, za razliku od klasičnih sijalica.

Ovde se ne završavaju "moći" kontrolnog modula. On takođe meri koliko svetla može da dođe sa koje tačke izvora, dok odvojeno registruje svako prirodno svetlo u enterijeru, ili "viškove" svetla koji dolaze sa susednih izvora (svetlo nad drugim stolom ili odbijanje od svetle površine).

Zahvaljujući brzini interakcije svetla-senzora-kontrole, ovaj kontrolni uređaj će automatski pojačavati i smanjivati veštačko osvetljenje na svaki oblak koji smanji količinu prirodnog svetla u prostoriji i to skoro trenutno.

Čak je detaljna i kontrola spektra jer uređaj podešava svaki potencijalni izvor po posebnim parametrima, tako da nakon podešavanja, na radno mesto pada svetlo idealnog sprektra za rad.

Prva kancelarijska zgrada sa 100% LED osvetljenjem

Kancelarija u prvoj poslovnoj zgradi na svetu koja je u potpunosti osvetljena isključivo LED izvorima svetla. Projekat osvetljenja zgrade uradila je firma Royal Philips Electronics za vlasnika, kompaniju Generali, u Parizu, u junu 2008. godine.

Ukupno 442 LED izvora instalirana su u spuštene plafone (veličine i oblika ploče spuštenog plafona), a svaki od njih ima od 12 do 16 LED sijalica snage po 2,6W. LED spotovi su postavljeni kao rasveta u hodnicima zgrade. LED-om je osvetljena i staklena fasada u gornjim spratovima (više na sajtu Philips-a - link na kraju teksta).

U dosadašnjim testovima tim istraživača tvrdi da je smanjenje potrošnje energije za osvetljenje od 65 do 90%. Ova ušteda je posmatrana nezavisno od ušteda koje LED osvetljenje pravi u odnosu na klasične ili "štedljive" sijalice.

U studiji Ministarstva energetike SAD (DOE - vidi tag na kraju teksta) iz 2009. godine navodi se da veštačko osvetljenje u SAD troši oko 22% ukupne električne energije.

- Ne govorimo samo o uštedama. Parametri modula mogu se podesiti prema željama korisnika, i to je glavni potencijal ove tehnologije: energetski efikasno rešenje koje ne umanjuje konfor pojedinca - kaže Aldrich. On je sa prof. Paradiso-m i studentkinjom Nan Zhao ovog leta objavio preliminarne rezultate istraživanja.

Jedan od problema sadašnjeg stupnja razvoja nove tehnologije jeste momenat kada se senzor pomera. Naime, zbog svoje osetljivosti i trenutne reakcije, on će menjati parametre osvetljenja i, na primer, kada se podigne malo uvis da se izvuče papir ispod njega. Tada dolazi do kratke izmene svetla i tame.

Aldrich sada radi na sistemu instalacije nevidljivih infracrvenih LED-ova (dioda koje emituju svetlo - light-emitting diode), i infracrvenih senzora u kontrolnim modulima. Ovo bi trebalo da omogući definisanje odnosa infracrvene i vidljive svetlosti, tako da promene osvetljenja mogu da odigravaju praktično neprimetno, čak i pri pomeranju kartice.

Istraživači se posebno bave reflektovanim svetlom. Oni koriste kamere raspoređene po osvetljenoj prostoriji u kojoj se odvija istraživanje da bi napravili detaljnu studiju mogućeg iskorišćavanja i ovih zraka.

Ispitivanje u realnim uslovima korišćenja

Na kraju, Aldrich planira da sprovede testove sa "korisnicima" koji bi učestvovali u eksperimentu. Cilj ovih testova bio bi da se odredi koji je način najpodesniji za primenu nove tehnologije.

Na primer, da li je bolje da se kontrola sprovodi nezavisno sa svih kartica u jednoj kancelariji ili da jedna kartica određuje svetlo za celu radnu jedinicu ili jednu zonu većeg radnog prostora? Da li je bolje da kartice budu fiksirane na jedno mesto ili da se pomeraju zajedno sa korisnicima kroz zgradu?

- Želimo da vidimo kako će korisnici doživeti novu tehnologiju, i na koji način bi možda bilo moguće da u realnim uslovima garantujemo uštede koje smo postigli na laboratorijskim testovima - zaključuje Aldrich.

Bob Karlicek, direktor Centra za ispitivanje "pametnog" osvetljenja sa Politehničkog instituta Renssealer (Smart Lighting Engineering Research Center - Rensselaer Polytechnic Institute), kaže da ovakvi sistemi zaista nude mogućnost značajno većih ušteda nego što to pruža samo LED osvetljenje bez kontrole. Međutim, on dodaje da i dalje postoje veće tehničke barijere koje moraju biti prevaziđene:

  • efikasniji LED izvori koji se mogu podešavati
  • novi tipovi senzora koji će kontrolisati rasvetu
  • novi načini komunikacije korisnika sa uređajima za kontrolu osvetljenja kako bi bili postignuti maksimalni rezultati uštede i komfora.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;