Green BIM - razvoj zelene gradnje podstiče razvoj i implementaciju Green BIM alata

17.09.2010. | McGraw-Hill Construction

Razvoj zelene gradnje podstiče implementaciju BIM (Building Information Modeling - više na linku na kraju teksta) softverskih rešenja prema novoj studiji koju je poslednjeg dana avgusta objavio McGraw-Hill Construction - Zeleni BIM: kako BIM doprinosi zelenom projektovanju i gradnji (SmartMarket Report, Green BIM: How Building Information Modeling is Contributing to Green Design and Construction).

Studija je nastala u saradnji sa USGBC-om, MCAA-om (Mechanical Contractors Association of America), Autodesk-om i 13 drugih značajnih organizacija u građevinskoj industriji. Studija daje detaljniju analizu značaja BIM-a za zelenu gradnju, sinteza koja se naziva i Green BIM.

- Zelena gradnja već je transformisala projektovanje i gradnju u SAD, a BIM ima potencijal da poceća inovativnost i efikasnost u procesu projektovanja i izgradnje - kaže Harvey Bernstein iz kompanije McGraw-Hill Construction:

- Tako BIM alati koji služe za postizanje ciljeva održivosti predstavljaju veliki potencijal za industriju zelene gradnje.

Zelena gradnja uzima sve veći deo građevinskog kolača, baš kao što to radi BIM u svetu softvera za projektovanje. Sa druge strane, akteri industrije priznaju da su tek začeprkali potencijal BIM-a da postignu svoje zelene ciljeve. Samo 17% korisnika Green BIM-a trenutno koriste preko 50% ovog potencijala, ali se uskoro očekuje oštar rast primene ovih rešenja u projektovanju i  izgradnji.

- Očekivanja u vezi sa ulogom Green BIM-a za zelenu gradnju u narednim godinama su ogromna - kaže Bernstein - Čak 78% ispitanika koji trenutno ne koriste BIM na zelenim projektima očekuju da će se to svakako desiti već u naredne tri godine.


- Zelena gradnja i BIM su dva najdinamičnija trenda u građevinskom sektoru - kaže Steve Jones koji je zadužen za BIM inicijative u komapniji McGraw-Hill Construction. Ova kompanija napravila je i poseban sajt posvećen Green BIM-u.

- Iako za sada rastu nezavisno, bilo je neizbežno da se spoje jer analitičke i simulativne mogućnosti modeliranja savršeno prirodno uklapaju se sa ciljevima zelene gradnje. Zato ovaj izveštaj predstavlja osnovu za pozicioniranje ove evolucije danas i ukazuje put kojim će ići novi zanimljivi projekti u budućnosti - zaključuje Jones.

Više detalja o ovoj temi potražite na linkovima ispod.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...