INFONET-468X60-BANNER

ArcelorMittal Orbit - londonski vidikovac i simbol Olimpijskih igara 2012. godine

02.09.2010. | Gradjevinarstvo.rs

ArcelorMittal Orbit je budući vidikovac visok 115m koji će biti izgrađen u okviru olimpijskog parka u Stratfordu, London. Skulptura od čeline konstrukcije ujedno bi trebalo da bude i najveće pojedinačno umetničko delo javnog karaktera a namera je da bude trajni, a ne privremeni objekat koji će biti uklonjen nakon Olimpijskih igara 2012. godine.

Toranj je smešten između olimpijskog stadiona i arene za sportove u vodi. Projektovali su ga Anish Kapoor i Cecil Balmond a namera o njegovoj gradnji zvanično je objavljena u martu 2010. godine. Završetak gradnje očekuje se do kraja 2011. godine.

Toranj je nastao kao želja zvaničnika da olimpijski kompleks dobije još neki značajni objekat i objavljen je konkurs za Olimpijski toranj najmanje visine 100m. Devetočlani žiri dao je jednoglasnu podršku ovom predlogu.

Cena projekta biće oko 19,1 milion funti, ali će 16 miliona biti donacija najbogatijeg čoveka u Velikoj Britaniji, magnata iz industrije čelika i čelnika kompanije ArcelorMittal, Lakshmi Mittal-a. Ostatak će biti dodat iz budžeta Londonske agencije za razvoj.

Zvanično ime će kombinovati ime donatora čelične konstrukcije i originalnog imena projekta - ArcelorMittal Orbit.

Autori su želeli da naprave objekat koji će karakterisati stabilnost i nestabilnost, stalni pokret, ali i koji će blisko spajati arhitekturu sa skulpturom. Neki kritičari projekat posmatraju kao obično delo taštine i dovode u pitanje njegovu trajnost, pa čak i vrednost u smislu umetničkog dela.

Izgradnja tornja biće poverena kompaniji Arup. Nakon Olimpijskih igara londonske vlasti se nadaju da bi toranj trebalo da postane jedna od repernih tačaka koja će privlačiti posetioce i održavati vitalnim ovaj deo grada.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;