Bazaltna armatura - nerđajući materijal za duže trajanje armiranobetonskih konstrukcija

02.09.2010. | Stephen Kennett | BuildingUK

Armirano-betonski most, Thompson Bridge, u okrugu Fermanag, Severna Irska, prvi je projekat koji uključuje primenu nerđajuće armature od kompozitnih šipki od bazaltnih vlakana. Bazalt je materijal razvijen u okviru sovjetskog svemirskog programa i poznat je kao dobar izolator ali i po svojoj jačini. Bazaltne šipke su dva puta otpornije na zatezanje od čeličnih šipki dok su istovremeno četiri puta lakše.


RockBar - bazaltna armatura firme MagmaTech (više na linku na kraju teksta)

Takođe, materijal je nerđajući i upravo ova osobina opredelila je inženjere za njegovu primenu na projektu novog mosta.

- Trošimo oko 500 miliona funti svake godine u Velikoj Britaniji za rekonstrukciju infrastrukture od betona - kaže Ben Williams, direktor u kompaniji MagmaTech koja je isporučila bazaltnu armaturu pod komercijalnim imenom RockBar:

- Veliki deo ovih sredstava troši se upravo na rekonstrukciju zarđale čelične armature u betonu. Zato je cilj ovog projekta da se na primeru pokaže da armiranobetonske konstrukcije mogu trajati duže sa manje održavanja.


Most Thompson imaće dve saobraćajne trake na jednom segmentu između oslonaca. Konstrukcija se zasniva na prefabrikovanim prednapregnutim W-gredama sa armiranobetonskom pločom armiranom RockBar-om.

Projektovanje i nadzor sprovodi kompanija Amey, zadužena za projekte javne infastrukture. Kraljičin univerzitet u Belfastu vrši ispitivanja RockBar armature. Za ove testove korišćena je merna oprema specijalizovane firme Sengenia. Ova firma biće zadužena i za dugoročno praćenje stanja mosta uz pomoć senzorskih optičkih kablova koji su ugrađeni u most.

Kompanija MagmaTech koristi bazalt i za proizvodnju ankera koji zamenjuju čelične veze u sendvič zidovima (na primer za pričvršćivanje zida od fasadne opeke preko termoizolacionog sloja za noseći zid). Bazaltne šipke bolje su za ovu svrhu od čeličnih jer imaju daleko manju termoprovodljivost.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...
Snezana 07.07.2021.
Moje postovanje. Imam kucu kominovanu naboj...