INFONET-468X60-BANNER

Koncept Claytronics - predlog za kuhinje budućnosti (video)

13.08.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Koncept Claytronics za sada je samo predlog dizajnera Michaël Harboun-a za izgled kuhinja u budućnosti. Ovaj koncept je objasnio u okviru svog projekta Living Kitchen (živa kuhinja). Claytronics je tehnološki koncept koji se oslanja na nano-računare koji povezani u velike grupe mogu da čine multifunkcionalne trodimenzionalne predmete.

Ideja je da se jednostavna ravna površina - zid, načinjen od nano-računara, uz pomoć lako čitljivih indikatora i dodira pretvara u različite predmete i uređaje koji su potrebni za pripremanje i serviranje hrane.

Michaël Harboun, student dizajna na Strate koledžu, Francuska, vodio se idejom da sama tehnologija može da zameni predmete.

- Pokušao sam da predstavim mogućnosti sveta u kom predmeti imaju digitalne sposobnosti. To znači da biste mogli da promenite oblik i funkciju svakom predmetu na isti način na koji menjate meni u vašem telefonu - objašnjava Harboun svoj projekat, i dodaje:

- Ovo bi napravilo revoluciju u našem odnosu prema predmetima. Predmeti više ne bi morali imati izgled u zavisnosti od svoje funkcije, a sam korisnik mogao bi postati dizajner.

Iako se primena ovog koncepta čini još uvek daleko, prva istraživanja u ovom pravcu već su počela na Carnegie Mellon univerzitetu u Pitsburgu, Pensilvanija, SAD.

- Dizajner jedne kuhinje proizvedene po ovom konceptu i dalje bi zadržao svoju poziciju autora, ali u smislu garanta kvaliteta. On bi razvio sofisticirane oblike koji se nude korisniku u nameri da mu omogući što funkcionalnije i jednostavnije korišćenje. On takođe ima važnu ulogu u načinu na koji će navesti korisnika da upotrebljava ovakav proizvod. "Dizajniranje" ponašanja korisnika možda će biti novi izazov budućnosti dizajna.

Pogledajte video-klip koji pokazuje ideju projekta Living Kitchen:

Living Kitchen projekat nominovan je i za Imagina Awards 2010 u kategoriji "Best Design and Communication" (najbolje na polju dizajna i komunikacije).

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;