INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sensitive Apertures keramička fasada za igru svetla i senki

27.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Sensitive Apertures je projekat i doktorski rad Ben McDonald-a na univerzitetu Arizona iz 2008. godine. On predstavlja rešenje za komforno osvetljenje enterijera arhitektonskih objekata bez velikih staklenih površina.

Umesto propuštanja svetlosti kroz veće staklene otvore koji se zatim štite zavesama, roletnama, tranzenima ili folijama, ovo rešenje predlaže postavljanje fasade od keramičkih elemenata sa veoma malim otvorima za propuštanje manje količine svetlosti.

Kada se sunčeva svetlost i geometrija ovih elemenata nađu u interakciji, manja količina svetlosti koja se na više mesta tačkasto probija kroz fasadu, osvetljava enterijer na veoma zanimljiv način. Zbog odnosa dimenzija otvora i elemenata, kao i prirode svetlosti, dolazi do prelamanja zraka, senki i razlaganja svetla na različite načine u različitim dobima dana.

Takođe, unutrašnji zidovi elemenata mogu biti napravljeni sa refleksnom i mat površinom i na taj način davati više ili manje svetla, zavisno od idejnog rešenja projekta:

element bez refleksije

element sa refleksnom površinom

Sama konstrukcija elemanata je takva da čini ćelijsku keramičku strukturu koja zatim može imati ulogu zida ili krova. Na sajtu BEn McDonald-a možete pogledati proces izrade i nekoliko varijanti primene ovih elemenata, kao i druge projekte istog autora.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;