LEHR - baza Passivhaus projekata (studije slučaja), dokumentaraca i linkova

23.04.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Passivhaus grupa na Facebook-u obavestila je svoje članove o pokretanju novog sajta, registrovanog u Belgiji, posvećenog Passivhaus objektima.

Sajt LEHR - Low Energy Housing Retrofit, dostupan je na engleskom, francuskom i holandskom jeziku, i sadrži veoma zanimljivu bazu Passivhaus izvedenih projekata.

Napomena: o Passivhaus-u više možete pročitati i na našem sajtu na tagu na kraju teksta.

Iza sajta stoji organizacija Passiefhuis-Platform - PHP, koja na teeritoriji Belgije promoviše gradnju kuća po Passivhaus standardu (više na linku na kraju teksta, i sajt PHP-a ima verziju na engleskom). Sajt je nastao u saradnji sa nekoliko Belgijskih univerziteta.

Ono što ovu bazu izdvaja od drugih koje se bave sličnom temom jesu detaljniji podaci o specifičnim merama koje su preduzeli projektanti i izvođači kako bi postigli zahteve za Passivhaus sertifikaciju projekta.

Tako na jednom mestu možete saznati mnogo više direktnih informacija u vezi sa izgradnjom energetski efikasnih kuća prema ovom standardu.

Naime, za svaki Passivhaus projekat data su posebna dopunska kratka objašnjenja:

  • kontekst
  • spisak intervencija
  • izolacija
  • ventilacija
  • grejanje
  • sanitarna topla voda (potrošna voda)
  • okruženje
  • potrošnja
  • dodatni dokumenti*

* Za svaki od projekata dat je i link ka PDF dokumentu sa više od deset stranica sa fotografijama, planovima, detaljima i detaljnim tekstualnim opisom. Problem za nas jeste što je tekst uglavnom na holandskom jeziku (dutch - dač).

Takođe, na sajtu LEHR u kategoriji za preuzimanje dokumenata (download) naći ćete, ne samo PDF-ove, već i kompletne video materijale u vezi sa energetskom efikasnošću u zgradarstvu koje možete sačuvati na svom računaru i pogledati. Uglavnom je reč o dokumentarnim filmovima na engleskom jeziku.

Naravno, tu je i baza linkova sa kratkim opisima koju bi obavezno trebalo pogledati jer se govori o nekoliko linkova ka softverima za modelovanje i simulaciju energetski efikasnih objekata.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...
Rajko 05.02.2021.
Haos u mirnom stambenom elitnom delu opšti...