INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vodič za renoviranje kupatila - cena uređenja i potrebni radovi

27.10.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Renoviranje kupatila cena

Jedna on najvećih investicija tokom renoviranja stana ili kuće svakako je renoviranje kupatila. Ali ako se uradi na pravi način poboljšava kvalitet života na duži vremenski period.

Kupatilo može biti prava oaza za opuštenje, ali ako imate probleme poput vodokotlića koji curi, pločica koje se odlepljuju, neprijatne buđi po ćoškovima, odlazak u kupatilo može biti pravo mučenje. Kupatilo određuje način na koji započinjete svoj dan i na koji ga završavate, tako da spada u jednu od prostorija za koje se ljudi prvo odlučuju kada biraju šta renovirati.

Renoviranje deluje kao zastrašujuć i skup proces, pogotovo zato što od svih prostorija zahteva najviše stručnih majstora a malo je stvari koje možete uraditi sami. Dalje u tekstu je navedeno kolika je cena renoviranja kupatila i šta sve možete da očekujete prilikom uređenja.

Kao primer za izračunavanje troškova adaptacije biće uzeto prosečno kupatilo od 3x3 metra, koje ima wc šolju, lavabo i tuš kabinu, kao i bojler od 80 litara. Cena uređenja može varirati u zavisnosti od majstora kao i od kvaliteta materijala i opreme za kupatilo za koje se odlučite.

Odakle početi sa renoviranjem kupatila?

Prvo je potrebno napraviti plan kupatila u kome je potrebno ucrtati trenutne sanitarije koje se nalaze u kupatilu, prozore, vrata, radijatore i cevi. To je pravo vreme da razmislite da li ćete zameniti staru kadu novom tuš kabinom i tako dodati još prostora u kupatilo. Potreno je takođe i da razmislite o samim zidovima, da li su noseći i da li se na njih mogu kačiti viseći elementi i ogledala koji su potrbeni svakom kupatilu.

Ako se odlučite da zadržite trenutni raspored u kupatilu najviše ćete uštedeti i smanjićete sam obim posla tako da će i radovi najverovatnije biti brže gotovi. Naravno, uslov za ovo je da vam je instalacija relativno novija i u dobrom stanju, što obično nije slučaj. Kod pomeranja sanitarija biće dodatnih radova oko cevi i kanalizacije tako da tokom planiranja to treba imati na umu. 

Cena rušenja starog kupatila

Početak radova je rušenje kupatila, prilikom koga se skidaju stare sanitarije, pločice i sav kupatilski nameštaj, uklanjaju se stare vodovodne i kanalizacione instalacije.

Renoviranje kupatila cena

U cenu radova obično bude uračunato i uklanjanje i prevoz šuta do deponije, kao i ravnanje zidova i poda. Cena zavisi od veličine kupatila, ali i od spratnosti samog objekta i mogućnosti za odlaganje šuta.

Prosečna cena je oko 150 EUR, ako se u tu sumu dodaju i prateći troškove džakova i najlona za odnošenje šuta.

Zamena vodovodnih i kanalizacionih cevi

Ukoliko se odlučite za zamenu vodovodnih i kanalizacionih cevi, pogotovo ako su one stare, treba da povedete računa o odvodnim mestima jer može doći do dizanja nivoa pada, a značajno je i kakav je materijal zidova.

Što se potrebnog materijala tiče, tu spadaju cevi, ventili, fitinzi i ostali neophodni materijali.

Najpovoljnija cena ovih radova sa materijalom iznosi od 300 EUR pa naviše.

Elektroinstalacioni radovi

Radovi koji se odnose na promenu kablova, rasvete i utičnica. Početna cena radova je 100 EUR, a za materijal treba izdvojiti oko 50 EUR. Cena se može povećati ukoliko su radovi kompleksni, a od materijala biće potrebni kablovi, sijalice, utičnice, ventilator za ventilaciju ukoliko nema prozora.

Cena elektroinstalacionih radova je oko 150 EUR, ukupno sa materijalom i radovima.

Hidroizolacioni radovi

Kada se stare pločice skinu neophodno je dobro očistiti i poravnati podlogu pa naneti podlogu za hidroizolaciju a zatim naneti hidroizolacioni materijal, pri čemu se visina hidroizolacije u tuš kabinama najčešće radi do visine od 2 metra, a u ostatku kupatila je dovoljno do 15cm.

Najosetljivije tačke su spojevi poda i zida jer su to mesta na kojima najpre dolazi do prolaska vode ako nema dobre izolacije. Hidroizolacija se obično nanosi u dva sloja, a u zavisnosti koji materijal se koristi nekad je neophodno sačekati i do 7 dana nakon hidroizolacije do postavljanja pločica, tako da to treba imati na umu prilikom izbora materijala. Cena hidroizolacije kupatila iznosi 15 - 25 EUR po kvadratnom metru.

Cena hidroizolacionih radova sa materijalom u kupatilu ukupno iznosi, u našem primeru kupatila 3x3 metra, a sa izabranom najopovoljnijom varijantom, oko 200 EUR.

Više o ovoj temi možete pročitati u našem tekstu o hidroizolaciji kupatila.

Keramičarski radovi

Pre lepljenja pločica za kupatilo neophodno je izravnati zidove, izraditi košuljicu na podu da bi sve tačke bile više od slivnika. Takođe, u slučaju kada se zida kada ili tuš kabina i ti troškovi moraju biti uračunati u ukupnu sumu. Cena keramičarkih radova se naplaćuje po kvadratu ugrađenih pločica, tako da je u našem primeru potrebno 38 kvadrata pločica, što znači da će cena biti oko 400 EUR, ako uračunamo lepak, cement, pesak i dodatne materijale.

Renoviranje kupatila - keramičarski radovi

Što se cena keramičkih pločica tiče cene variraju u zavisnosti da li se odlučujete za domaće ili uvozne proizvođače. Cene pločica su od 4 do 30 EUR po kvadratu, tako da su razlike u ceni posebno značajne kod većih kupatila gde je potrebno više kvadarata. Varijanta u kojoj je moguće uštedeti je ona u kojoj pločice ne postavljate do plafona već samo do neke visine zida a ostatak okrečite.

Za kupatilo od 3x3 metra, za ukupnu površinu zida i poda bi bilo potrebno oko 38 kvadrata pločica, a na to treba dodati i još 2 kvadrata koji su neophodini zbog sečenja. Znači ukupno 40 kvadratnih metara pločica.

Ako se izabere povoljnija varijanta pločica, biće potrebno minimalno 160 EUR za za pločice, dok kod skupljih italijanskih pločica ta cena može da ide i preko 1200 EUR.

Ukupna cena keramičarskih radova kreće od 560 EUR, sa uračunatim materijalom i keramičarskim radovima.

Krečenje kupatila

Ukoliko vaše kupatilo ima delove zidova koji nisu pokriveni pločicama, a i pošto se svakako plafon mora okrečiti, u cenu ukupnih radova neophodno je uvrstiti i krečenje. Neophodan materijal je boja i glet, čija je cena oko 40 EUR, dok bi za majstora u primeru kupatila 3x3 bilo neophodno izdvojiti oko 20 EUR pošto se za majstora cena naplaćuje po kvadraturi a cene se kreću oko 1,5 EUR po kvadratu.

Ukupna cena radova krečenja kupatila bi bila oko 60 EUR.

Cena sanitarija i kupatilskog nameštaja

Ukoliko ste odlučili da zastarele sanitarije zamenite novim, osim samih sanitarija potrebno je kupiti i sifone, gume, ventile i taj trošak oko 50 EUR. U ukupan trošak treba uračunati i cenu postavljanja sanitarija. Cene postavljanja se obično naplaćuju po komadu, tako da ako ste odlučili da montirate lavabo i šolju to će vas koštati oko 20 EUR po komadu, dok je za postavljanje tuš kabine ili kade potrebno izdvojiti oko 60 EUR.

Renoviranje kupatila - cena sanitarija

Cene sanitarija variraju od toga da li ste se odlučili za modernije sisteme kao što je konzolna wc šolja, soft close daska ili uobičajeni modeli sanitarija.

Cene sanitarija od povoljnijih do skupljih:

  • Wc šolja, cena 40-108 EUR
  • Ugradni vodokotlić, cena 80-120 EUR
  • Umivaonik, cena 25-72 EUR
  • Tuš-kada, cena 40-120 EUR
  • Bide, cena 50-80 EUR
  • Kada za kupatilo, cena 100-216 EUR

U okviru našeg primera kupatila se nalaze wc šolja, tuš kada, ugradni vodokotlić, umivaonik, a ukupna cena sanitarija je zajedno sa postavljanjem je oko 300 EUR.

Ako se odlučimo za luksuzniju varijantu u kojoj će se pored wc šolje, ugradnog vodokotlića i umivaonika naći i bide i kada za kupatilo umesto tuš-kade, cena sanitarija zajedno sa postavljanjem je 450 EUR.

Cena kupatilskog nameštaja je od 30 EUR za police za kupatilo, a po ceni od oko 80 EUR se mogu naći donji delovi u kombinaciji sa umivaonikom. Za ogledalo bi trebalo izdvojiti minimum 90 EUR, tako da je ukupna cena kupatilskog nameštaja ako imate dve police i ogledalo 150 EUR.

Bojleri, baterije i slavine

Baterije i slavine takođe treba obavezno zameniti a njihove cene se kreću od 20 EUR pa naviše.

  • Baterija za tuš, cena 25-100 EUR
  • Slavine, cena 20-100 EUR

Montaža je oko 10 EUR po komadu, tako da za kupatilo koje ima jednu slavinu i jednu bateriju, ukupna cena baterija i slavina bi bila, zajedno sa motažom oko 70 EUR, ako se odluči za najjeftiniju varijantu.

Cena bojlera za kupatilo zavisi od vrste bojlera i veličine kazana, pa je cena bojlera od 50 litara oko 80 EUR dok je veći bojler od 80 litara oko 100 EUR pa naviše. U tu cenu dodatno treba uračunati i troškove postavljana bojlera koji su oko 20 EUR.

Ukupna cena bojlera od 80 litara sa česmama i baterijama je oko 190 EUR, zajedno sa troškovima postavljanja.

Renoviranje kupatila cena

Koliko ukupno košta renoviranje kupatila?

U ukupnu cenu renoviranja treba uključiti i cenu radijatora za kupatilo (sušača peškira) koja je 35-400 EUR, a njegova montaža iznosi oko 50 EUR, pod uslovom da su instalacije već postavljenje. Tako da za radijator za kupatilo ukupno treba izdvojiti najmanje 85 EUR.

U ukupnu cenu neće biti uključena cena veš mašine, ali treba uključiti cenu montiranja koja iznosi oko 15 EUR.

Ukupna cena adaptacije kupatila u slučaju ekonomičnije varijante gde kupatilo nema ventilaciju već prozor, izabrana je jeftinija varijanta pločica i tuš kabina iznosi oko 2210 EUR zajedno sa svim potrebnim materijalom i svim radovima.

Cena adaptacije kupatila koje je luksuznije i ima skuplje pločice i kadu za kupanje, zajedno sa radovima koštaće oko 3400 EUR.

Ove cene su ilustracionog karaktera i treba ih uzeti u obzir kao trenutno stanje cena radova i materijala potrebnih za renoviranje kupatila. U zavisnostu od veličine i stanja kupatila, kao i izbora materijala i majstora cene mogu biti niže ili više od navedenih.

Cena renoviranja kupatila svakako je značajan trošak za svako domaćinstvo, ali se popravke, ako su urađene na pravi način, odmah isplaćuju i poboljšavaju kvalitet života stanara.

 

 

Komentari: 1

Marko 03.12.2021 08.38.49

Hvala na odličnom i informativnom tekstu. Da li možete da ostavite i par preporuka za majstore koji na ovaj način rade?

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;