IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Čudo arhitekture: Obrnuti neboder unutar planine

12.01.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Mega-projekat Neom, koji kontinuirano privlači pažnju svetske javnosti svojim inovativnim pristupom, nedavno je otkrio svoj najnoviji poduhvat - Aquellum. Ovaj projekat, delo arhitektonskih studija LAVA i Name Architecture, smešten je unutar planine i fokusiran je oko jedinstvenog koncepta - "podvodnog otvorenog trga".

Aquellum

Aquellum je smešten unutar planine (Foto: Neom)

Aquellum, koji se nalazi duž obale Zaliva Akaba u Saudijskoj Arabiji, predstavlja pravo arhitektonsko čudo. Osnivač LAVA Alexander Rieck ga opisuje kao "ultra-luksuzni obrnuti neboder". Ovaj objekat će sadržati hotelski i stambeni prostor, maloprodajne objekte, kao i inovativne centre.

Sadržaće hotelski i stambeni prostor, kaoi maloprodajne objekte

Sadržaće hotelski i stambeni prostor, kaoi maloprodajne objekte (Foto: Neom)

Za pristup Aquellumu posetioci će koristiti posebno dizajniranu plovnu jedinicu koja će putovati skrivenim podzemnim kanalom, otvarajući se u podvodnom otvorenom trgu.

Sadržaće brojne staze za šetnju

U planu su brojne staze za šetnju (Foto: Neom)

Centralni deo zgrade čini 100 metara visok prazan prostor koji se uzdiže iz podvodnog trga, okružen dvorištem sa stazama za šetnju.

Predviđene du brojne terase i bašte

Predviđene du brojne terase i bašte (Foto: Neom)

Vizuali prikazuju veliku, otvorenu betonsku zgradu sa geometrijski oblikovanim balkonima koji štrče iz zidova, kao i dubokim izrezima koji će sadržati terase i bašte, jezera i unutrašnje vodopade. Nathalie Rozencwajg, osnivačica Name Architecture, navodi da je Aquellum kao magična kocka oko koje se sve odvija.

Aquellum je kao magična kocka oko koje se sve odvija

Aquellum je kao magična kocka oko koje se sve odvija (Foto: Neom)

Jedini spoljni deo zgrade, krov, sadrži prostor opisan kao vrt u oblacima. Renderi prikazuju staze raspoređene iznad praznine, sa vodom ispod koja je vidljiva kroz otvore u tlu. Različiti nivoi nebodera biće povezani bulevarom, stazom koja vijuga kroz dvorište.

Opisuju ga kao ultra-luksuzni obrnuti neboder

Opisuju ga kao ultra-luksuzni obrnuti neboder (Foto: Neom)

Aquellum će takođe sadržati prostor nazvan The Generator, posvećen istraživačkim laboratorijama. Rozencwajg ističe da je to eksperimentalni prostor koji će vas zauvek promeniti - metaverzum koji možete fizički doživeti.

Imaće i unutrašnje vodopade

Imaće i unutrašnje vodopade (Foto: Neom)

Ovo je najnoviji projekat Neoma koji je predstavljen u Zalivu Akaba i nastavlja niz luksuznih hotela i inovativnih arhitektonskih rešenja. Neom je jedan od najvećih i najkontroverznijih razvojnih projekata na svetu, koji uključuje i planove za The Line - neboder dužine 170 kilometara, kao i Trojena - skijalište usred pustinje.

Do Aquelluma će se dolaziti podzemnim kanalima

Do Aquelluma će se dolaziti podzemnim kanalima (Foto: Neom)

Iako je Neom bio predmet kritika na osnovu ljudskih prava, uključujući izveštaj organizacije ALQST o osuđivanju na smrt tri muškarca zbog "prisilnog iseljenja" sa lokacije Neoma, Saudijska Arabija je odgovorila UN-u negiranjem zloupotreba.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;