IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Kako jedna platforma menja pravila igre u arhitekturi

27.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Revalu, platforma razvijena od strane tima danskih stručnjaka za obradu podataka, donosi revolucionarnu promenu u svet arhitekture. Ova platforma omogućava arhitektama da efikasno upoređuju ekološke uticaje različitih građevinskih materijala, koristeći preko milion podataka i napredne AI tehnike za proveru tačnosti.

Upoređivanje ekoloških uticaja različitih građevinskih materijala

Upoređivanje ekoloških uticaja različitih građevinskih materijala (Foto: Revalu)

Od svog lansiranja ove godine, Revalu je postao nezamenljiv alat kako za velike, tako i za male arhitektonske firme.

Prvi segment Revalu platforme, poznat kao "materijalni oblak", obuhvata ogromnu količinu podataka o ekološkom uticaju materijala. Ovaj deo platforme, koji nema svoj vizuelni interfejs, namenjen je integraciji u postojeće softverske alate velikih arhitektonskih firmi putem interfejsa za programiranje aplikacija (API). Ovo omogućava arhitektama da tokom dizajniranja imaju uvid u precizne informacije o ekološkom uticaju njihovih projekata.

Revalu je postao nezamenljiv alat

Revalu je postao nezamenljiv alat (Foto: Revalu)

Kika Brockstedt, suosnivač i direktor Revalu, ističe da platforma pokriva širok spektar ekoloških indikatora, uključujući emisije CO2, potrošnju vode, upotrebu obnovljive energije, reciklirani sadržaj, potencijal za cirkularnost i nivoe toksičnosti.

Drugi način interakcije sa Revalu platformom je kroz njen korisnički interfejs koji nudi besplatan pristup pojednostavljenom izboru indikatora u vidu biblioteke podataka o materijalima. Ovaj alat omogućava korisnicima da planiraju nove projekte, biraju materijale, upoređuju podatke i dobijaju preliminarnu analizu životnog ciklusa projekta.

Platforma omogućava uvid u ekološki uticaj svakog projekta

Platforma omogućava uvid u ekološki uticaj svakog projekta (Foto: Revalu)

Treći, nedavno dodat segment platforme, "Material Innovation Hub", usmeren je na promociju novih materijala sa niskim ugljeničnim otiskom. Ovaj deo platforme ističe bio-bazirane i reciklirane materijale kao što su morska trava, bale slame, konoplja, micelijum i određene vrste drveta.

Revalu koristi veštačku inteligenciju za obradu i proveru podataka, uključujući algoritam mašinskog učenja za prikupljanje podataka iz Deklaracija o ekološkom proizvodu (EPD) i drugih izveštaja o održivosti, kao i "motor pouzdanosti" za provere kvaliteta i identifikaciju potencijalno netačnih podataka.

Promocija novih materijala sa niskim ugljeničnim otiskom

Promocija novih materijala sa niskim ugljeničnim otiskom (Foto: Revalu)

Brockstedt naglašava da održiva arhitektura nije jednostavna i da zahteva raznovrsnost i pametno kombinovanje materijala. Ona ističe važnost dugovečnosti u arhitekturi, kako bi se osiguralo da zgrade traju.

Revalu je fokusiran na evropsko tržište, ali može da služi i globalnoj zajednici, te predstavlja ključan korak u pružanju pristupačnih i pouzdanih podataka o materijalima, čime se olakšava postizanje ciljeva održivosti u arhitekturi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;