SFSOPLATE-468X60-BANNER

Obnovljeni Sava Centar postaje zelena oaza u gradu

01.10.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Po ugledu na najpoznatije svetske kongresne centre, Sava Centar će posle rekonstrukcije biti prava zelena oaza u centru Novog Beograda. S obzirom da zagađenje postaje sve aktuelnija tema u srpskoj prestonici, tako će i zelenilo i čist vazduh u objektu imati sve veći značaj. Projektom je predviđeno ozelenjavanje ne samo okoline objekta, već će i unutrašnjost biti ispunjena zelenilom kako bi boravak gostiju i posetilaca bio maksimalno prijatan.

Sava Centar pogled sa prve galerije u kongresnom delu

Sava Centar, pogled sa prve galerije u kongresnom delu (Foto: Delta Real Estate)

Sava Centar predstavlja jedan od najvećih kongresnih, kulturnih i poslovnih centara u Srbiji, ali i u ovom delu Evrope. Kompleks je izgrađen u periodu od 1977. do 1979. godine, prema projektu poznatog arhitekte Stojana Maksimovića. Novi vlasnik, Delta Real Estate, posle dve godine rekonstrukcije u koju je uloženo više od 111 miliona evra najavljuje početkom novembra otvaranje kongresnog i poslovnog dela Sava Centra, simbola Beograda.

Kako ističu u ovoj kompaniji, poštujući koncept održivog razvoja, rekonstrukcija je realizovana u skladu sa principima zelene gradnje, sa fokusom na zdravom okruženju za rad, kao i na optimizaciji potrošnje energije. Tokom rekonstrukcije primenjen je čitav niz rešenja u skladu sa EU Taxonomy kriterijumima koja značajno unapređuju energetsku efikasnost objekta i pozicioniraju ga visoko na lestvici društveno odgovornih evropskih kongresnih centara.

Parking ispred ulaza u poslovno-komercijalnu zonu Sava Centra

Parking ispred ulaza u poslovno-komercijalnu zonu Sava Centra (Foto: Delta Real Estate)

Imajući u vidu da objekat ima stakleni omotač koji se prostire na preko 7.000 kvadratnih metara poseban akcenat je stavljen na prirodno osvetljenje, ozelenjavanje kako unutrašnjosti objekta, tako i njegove okoline što će sve budućim korisnicima i posetiocima omogućiti da uživaju u prijatnoj atmosferi.

Oko samog objekta, na preko 18 hiljada kvadratnih metara, predviđena je zelena površina sa zasadima javora, bresta i likvidambara. Vodilo se računa da se postojeće zdravo rastinje sačuva, uz istovremo obogaćivanje i progušćivanje novim rastinjem.

Sava Centar kulturni deo - objekat u kome se nalazi Velika dvorana i koji će biti otvoren 2024. godine

Sava Centar kulturni deo - objekat u kome se nalazi Velika dvorana i koji će biti otvoren 2024. godine (Foto: Delta Real Estate)

Prilikom izbora rastinja u enterijeru vodilo se računa da ono odgovara nameni, odnosno da zahteva manje količine vode za održavanje, bolje podnosi sušne periode, ali i izvrsno čisti vazduh. Tako će enterijer krasiti visoke masline, fikusi, ali i Bucida buceras. Terase u prizemlju biće prave zen bašte sa niskim rastinjem (žbunasto rastinje, trava, sedumi, crveni javor), dok će u zimskoj bašti biti pravi zeleni zid od odgovarajućeg rastinja.

Radovi u Sava Centru

Radovi u Sava Centru (Foto: Delta Real Estate)

Osim ozelenjavanja, tokom rekonsturkcije primenjen je čitav niz rešenja koja za cilj imaju povećanje energetske efikasnosti i uštedu elektične energije. Sanacija fasade izvršena je prema originalnom projektu arhitekte Stojana Maksimovića iz vremena gradnje Sava Centra, sedamdesetih godina prošlog veka.

Nova stakla identične su boje kao stara, ali se radi o troslojnim staklima koja pružaju izuzetnu termoizolaciju, uz solar faktor koji se nalazi u rasponu od 25-35%. To znači da će zimi stakleni omotač zadržavati toplotu unutar samog objekta, a leti će sunčevi zraci mnogo manje uticati na rast temperature, što predstavlja značajnu uštedu električne energije, ističu u kompaniji Delta Real Estate.

Prepoznatljiva arhitektura Sava Centra

Prepoznatljiva arhitektura Sava Centra (Foto: Delta Real Estate)

Sava Centar sa svojom impozantnom površinom od 100.000m2, ima odličan potencijal za postavljanje i korišćenje solarnih panela. Tako će na krovu objekta biti postavljeno 912 solarnih panela proizvođača Exiome iz Španije, ukupne instalisane snage 501kWp koji će preko invertora marke Siemens proizvoditi oko 600MWh/god i na taj način uštedeti 226t CO2. Ovi sistemi doprineće smanjenju potreba za nabavkom električne energije tokom cele godine, a prvenstveno tokom letnjih meseci kada je efikasnost solarnih panela najveća.

Posle rekonstrukcije Sava Centar ispunjava sve uslove energetske efikasnosti i održivosti za dobijanje BREEAM sertifikata. Ovaj sertifikat jedan je od najvažnijih sistema rangiranja. On pokazuje koliki je uticaj objekta na životnu sredinu i najčešće se dodeljuje novoizgrađenim objektima.

Sava Centar - nova fasada

Sava Centar - nova fasada (Foto: Delta Real Estate)

U slučaju Sava Centra radi se o rekonstrukciji postojećeg višenamenskog (kongresni, poslovni, komercijalni, kulturni) objekta pa su kriterijumi koje propisuje BREEAM morali biti prilagođeni ovome. Kako su nam rekli u Delta Real Estate, objekat je u proceduri dobijanja sertifikata i ovako koncipiran Sava Centar biće jedan od nekolicine kongresnih centara koji poseduju ovaj sertifikat kao potvrdu održivosti i energetske efikasnosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;