IZOLACIJA-468X60-BANNER

Most sa hidrauličkim stubovima: Štvanice preobražava Prag

13.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U Pragu je nedavno otvoren novi pešački most preko reke Vltave, koji je rezultat saradnje arhitekata Petra Teja i Mareka Blanka sa inženjerom Janom Mourekom. Ovaj minimalistički dizajniran most za pešake i bicikliste, dužine 300 metara, povezuje obale Holešovice i Karlín okruga, zbog čega je dobio nadimak HolKa.

Pešački most dugačak je 300m

Pešački most dugačak je 300m (Foto: Alex Shoots Buildings)

Most je posebno zanimljiv jer je osmišljen tako da podseća na beli mermer. Njegova tanka i minimalistička silueta formirana je iz kontinuirane grede belog betona sa H-oblikovanim profilom. Ovaj dizajn je inspirisan drugim mostovima u Pragu koji su niski kako ne bi ometali pogled na grad.

Minimalistički dizajn

Minimalistički dizajn (Foto: Alex Shoots Buildings)

Petr Tej je istakao da su Holešovice i Karlín dva potpuno različita dela grada. Dok je Karlín novi stambeni i administrativni centar, Holešovice je oblast sa mnogo usluga, malih prodavnica i galerija. Most omogućava pristup parku na ostrvu Štvanice, pružajući građanima oba okruga priliku da uživaju u zelenilu ove urbane divljine.

Dizajn koji ne ometa pogled na grad

Dizajn koji ne ometa pogled na grad (Foto: Alex Shoots Buildings)

Jedna od posebnosti mosta je i niz jednostavnih pravougaonih stubova koji ga podržavaju, opremljenih hidrauličkim sistemom koji omogućava podizanje čitavog pešačkog puta u slučaju ekstremnih poplava.

Pravougaoni stubovi nose ovaj most

Pravougaoni stubovi nose ovaj most (Foto: Alex Shoots Buildings)

Pored toga, duž mosta se nalaze metalne ograde sa različitim skulpturama životinja od bronze, delo umetnika Aleša Hvízdala, koje odražavaju istoriju oblasti. Na primer, na strani Karlína nalazio se konjički puk, na ostrvu Štvanice redovno je organizovan lov na zečeve, a u Holešoviceu je bila klanica. U sećanje na ove životinje na mostu su postavljene njihove skulpture.

Skulpture životinja na mostu

Skulpture životinja na mostu (Foto: Alex Shoots Buildings)

Ovaj most ne samo da povezuje dve oblasti grada, već predstavlja i pravo umetničko delo u srcu Praga, dodajući još jedan prepoznatljiv simbol ovom prelepom gradu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;