INFONET-468X60-BANNER

Zašto se ruše krovovi engleskih škola?

11.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U poslednjim nedeljama leta 2023. godine, školske zajednice širom Engleske suočile su se s neočekivanim izazovom. Više od 100 škola bilo je potpuno ili delimično zatvoreno samo nekoliko dana pre početka nove školske godine. Razlog? Zabrinutost u vezi sa sigurnošću betonskih krovnih panela.

Pravilno održavanje i praćenje građevinskih materijala je ključno za bezbednost

Pravilno održavanje i praćenje građevinskih materijala je ključno za bezbednost (Foto: Deposiphotos)

Šta je Raac?

Raac (Reinforced Autoclaved Aerated Concrete) je materijal koji je postao centralna tačka ove krize. U avgustu ove godine, panel od Raac-a, koji je bio proglašen sigurnim od strane inspektora, srušio se u jednoj školi u Engleskoj. Ovaj incident bio je okidač za Ministarstvo obrazovanja da izda hitno upozorenje, identifikujući više od 156 škola kao potencijalno ugrožene.

Ovaj materijal, poznat i kao "aircrete", kod nas poznatiji pod nazivima gasbeton, siporeks ili porobeton, razvijen je 1950-ih i 1960-ih godina kao aerirani beton koji je pojačan čeličnom armaturom. Jedna od njegovih ključnih karakteristika je što je vazduh ubrizgan u njega tokom proizvodnje, čineći ga više od dva puta lakšim od običnog betona. Ova svojstva čine Raac idealnim za određene građevinske projekte, posebno u oblastima gde je masa materijala ključna.

Zašto je Raac postao problematičan?

Iako Raac nudi mnoge prednosti, postoji nekoliko ključnih problema s ovim materijalom. Prvo, iako su njegovi karakteristični mehurići činili materijal slabijim, to nije nužno bilo problematično u početku. Međutim, smanjena težina znači da je potrebna manja snaga da se spreči savijanje panela, što vremenom može dovesti do problema, posebno ako materijal nije pravilno održavan.

Drugi ključni problem s Raac-om je njegova reakcija na vlagu. Raac je posebno osetljiv na vlagu i prodor vode, posebno ako dođe do curenja. Ovo može dovesti do smanjenja čvrstoće i korozije čeličnih šipki unutar betona.

Aerirani beton

Aerirani beton je dva puta lakši od standardnog (Foto: Depositphotos)

Životni vek materijala

Studija BRE-a sugerisala je da je očekivani životni vek Raac panela oko 30 godina. Ovo je znatno kraće od standardnih 50 godina koje se preporučuju za građevinske strukture u UK. Međutim, građevinski standardi u UK dozvoljavaju da zamenjive strukturalne delove zgrada imaju kraći indikativni radni vek, između 10 i 30 godina.

Ova informacija je bila prosleđena školama u to vreme od strane Ministarstva obrazovanja. Troškovi procene i popravki varirali su od škole do škole. U mnogim slučajevima, budžet namenjen za praćenje Raac panela nije bio prioritet.

Kako se nositi s ovim izazovom?

Dok se građevinska industrija i obrazovne institucije bore s ovim izazovom, važno je razumeti da je pravilno održavanje i praćenje građevinskih materijala ključno za sigurnost i dugovečnost zgrada. Ova situacija sa Raac panelima služi kao opomena o važnosti redovnih inspekcija i pravovremenog održavanja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
XELLA-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;