PRIJAVA-468X60-BANNER

Hit u Evropi: Plafonsko grejanje kao odlična alternativa

24.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Sigurno ste već čuli za najnoviji trend među grejnim sistemima u Evropi. Plafonsko grejanje osvaja tržišta svuda u svetu. Jedan od razloga za to je efikasnost sistema, kao i činjenica da se pojavljuju sve bolja rešenja za ugradnju.

Zahvaljujući brzoj postavci sistem donosi uštede investitorima

Zahvaljujući brzoj postavci sistem donosi uštede investitorima (Foto: Totpromet)

Među najnovijim načinima ugradnje je sistem aktivnog betona. On je izuzetno brz za postavljanje, pa investitori mogu mnogo da uštede zahvaljujući ubrzanim radovima. Naime, za jedan dan može da se postavi više stotina kvadratnih metara grejanja, čak i uporedo sa armiračima, tako da nema nikakvog kašnjenja zbog radova na sistemu grejanja. Kada su prefabrikovani paneli sa cevima postavljeni, armirači mogu da završe svoj deo posla, električari postavljanje bužira i kutija, i može da se betonira.

Zahvaljujući ovom sistemu moguće je izvlačenje krajeva cevi na plafon hodnika gde se onda postavlja i razdelnik, tako da posla u vezi grejanja uopšte nema u samim stanovima, osim ako investitor želi možda podno grejanje u kupatilu. Zidari, moleri, pa čak i parketari mogu da rade svoj posao neometano. Posebno je važno naglasiti parketare jer, s obzirom da se radi o plafonskom, a ne podnom grejanju, nema potrebe da se svuda postavljaju keramičke pločice. Ako se stavlja drvena obloga na pod stanovi će imati bolju toplotnu izolaciju, a stanari prijatniji, topliji osećaj kada hodaju po njoj.

Plafonski sistem grejanja greje zračenjem, što znači da će sve površine u prostoriji biti približno iste temperature, a pored toga nema ograničenja od 29 stepeni kao kod podnog grejanja. Reakciono vreme je veoma brzo pošto su cevi na samo 5-7mm iznad površine plafona.

Sistem se može koristiti za grejanje i hlađenje

Sistem se može koristiti za grejanje i hlađenje (Foto: Totpromet)

Ako uporedimo sistem aktivnog betona sa ostalim sistemima, dolazimo do nekih neverovatnih razlika.

Približne procene postavljanja površine od 600m2 sa 4-5 ljudi:

 • Radijatorsko grejanje: najmanje 4-5 dana za postavljanje cevi i najmanje 4-5 dana da se postave radijatori. Ako se cevi stavljaju ispod košuljice treba paziti na cevi i naravno radnici moraju da vrate košuljice. Ako se cevi stavljaju na zid neophodno je bušenje zidova i popravke zidara i molera posle ugradnje.
 • Podno grejanje: 3-5 dana radova. Tek posle može da se radi košuljica i nakon toga slede ostali unutrašnji radovi.
 • Plafonsko grejanje (Aktivno-betonski sistem): Postavljanje cevi za 6-8 sati uz moguć istovremeni rad armirača. Nakon toga preostaje samo povezivanje cevi na razdelnik u hodniku. Ne ulazi se u stanove izuzev ako se negde želi i podno grejanje, na primer u kupatilu.

Postavljanje razdelnika na plafonu u hodniku

Postavljanje razdelnika na plafonu u hodniku (Foto: Totpromet)

Neke od prednosti aktivnog betona:

 • Tokom izgradnje, ugradnja sistema grejanja i hlađenja se može izvršiti najbrže i najpovoljnije.
 • Može se izvoditi istovremeno sa ugradnjom betonske armature. Nije potrebna ugradnja posebne konstrukcije za grejanje.
 • Najbrži sistem za ugradnju, mali tim od 4-5 ljudi može da ugradi više stotina kvadratnih metara dnevno.
 • Paneli se prave po meri u fabrici, tako da je rad na licu mesta minimalan. Težina panela je samo nekoliko kilograma, pa ugradnja ne predstavlja fizičko opterećenje.
 • Nema postavljanja nosača, šrafova i sličnog.
 • Krugovi grejanja se sastoje od fabričkih elemenata i modula po meri, na čijem kraju se nalazi dodatna predviđena količina priključne cevi koja se može lako dovesti u priključne kutije (obično se nalaze na plafonu hodnika).
 • Lak za transport. Više stotina kvadratnih metara se može isporučiti kombijem ili malim kamionom za lakše transporte.
 • Prosečna cena ovog sistema je oko 32€ po kvadratnom metru stana, a uključeno je postavljanje panela i razdelnika na plafon kao i povezivanje cevi na razdelnik.

Lak transport i brza ugradnja

Lak transport i brza ugradnja (Foto: Totpromet)

Kada se radi na velikim objektima, gde u jednom danu radi 15-20 ljudi, 1 dan zaustavljanja radova može da znači više hiljada evra gubitka, ali s obzirom da se ovde odlažu radovi samo nekoliko sati najviše, može da se uštedi više desetina pa čak i više stotina hiljada evra.

Ovaj sistem je niskotemperaturni, ali površina plafona nije ograničena na 29 stepeni kao kod podnog grejanja. U plafon može da se pusti i 30, pa čak i 60 stepeni ako neko želi. Moguć je rad preko bilo kog izvora grejanja, kao što je gasni kotao, kotao na čvrsto gorivo ili daljinsko grejanje. Nema prepreka, kao kod ostalih sistema. Čak i kod podnog grejanja ima nameštaja kojim se otežava rad sistema. Kod plafonskog grejanja se greje celom površinom plafona, tako da je sistem znatno efikasniji. Čak i sami korisnici mogu da uštede 20-25% u odnosu na ostale sisteme grejanja.

Zabranjena je postavka klima uređaja na fasadama

Zabranjena je postavka klima uređaja na fasadama (Foto: Totpromet)

Po novom predlogu zakona, zabranjena je postavka klima uređaja na fasadama. Ovaj sistem nudi rešenje i za to. S obzirom da su cevi u plafonu, ako se sistem poveže na toplotnu pumpu, pa umesto tople vode puštamo hladnu u sistem, dobićemo jedan veoma udoban sistem hlađenja. Nema duvanja kao kod klima uređaja ili fan coil-ova, nema dizanja prašine i slično. Ravnomerno se hlade svi delovi stana. Čak i ovde može da se uštedi, pošto se ne hladi vodom od 5-10 stepeni, nego od 17-18 i više. To znači da toplotna pumpa ne treba da proizvodi vodu od 5 stepeni, pa će biti energetski efikasnija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


TOTPROMET-NGBSH-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;