INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Proizvedena "peščana baterija" koja nudi rešenje za skladištenje obnovljive energije

21.07.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Prvu operativnu "peščanu bateriju" na svetu izgradile su finske kompanije Polar Night Energy i Vatajankoski. Ona obezbeđuje jeftin način skladištenja obnovljive energije sa niskim emisijama.

Baterija sadrži 100t peska

Baterija sadrži 100t peska (Foto: Polar Night Energy)

Baterija koja skladišti toplotu u rezervoaru sa peskom, instalirana je u elektrani energetske kompanije Vatajankoski u gradu Kankaanpää, gde je priključena na lokalnu mrežu daljinskog grejanja, opslužujući oko 10.000 ljudi.

Polar Night Energy, kompanija koja stoji iza ove tehnologije, kaže da pomaže u rešavanju jedne od ključnih prepreka u prelasku na punu obnovljivu energiju: kako da je skladišti za upotrebu u vremenima kada sunce ne sija ili vetar ne duva, a posebno za upotrebu u zimskom periodu kada je potražnja velika.

"Energija sunca i vetra je u osnovi već zaista konkurentna u smislu cene energije po proizvedenoj jedinici energije", rekao je suosnivač Polar Night Energy i glavni tehnološki direktor Markku Ylönen i dodao da je jedini problem sa njima što ne možete da birate kada će se proizvoditi.

Baterija ima 4m u prečniku

Baterija ima 4m u prečniku (Foto: Polar Night Energy)

On je istakao da, iako su litijumske baterije veoma pogodne za vozila, "ako govorimo o gigavat satima ili teravat satima viška električne energije, tehnički nije izvodljivo pokušati to pokriti litijumskim baterijama, a i troškovi će biti ogromni".

"Čak i da smo iskopali sav litijum na svetu, ne bismo mogli da napravimo baterije dovoljno velike da prihvate sve fluktuacije u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora", dodao je Ilonen.

Peščana baterija Polar Night Energy skladišti toplotu koja se može koristiti nedeljama ili čak mesecima kasnije. Radi tako što pretvara akumuliranu obnovljivu električnu energiju u vrući vazduh korišćenjem industrijske verzije standardnog otpornog grejnog elementa, a zatim usmerava vrući vazduh u pesak.

Vruć vazduh se usmerava u sistem grejanja

Vruć vazduh se usmerava u sistem grejanja (Foto: Polar Night Energy)

Toplota iz vazduha prelazi u pesak, koji se zagreva do temperature od oko 500 do 600 stepeni Celzijusa i tu toplotu dobro zadržava. Da bi se otključao za upotrebu, proces je obrnut i vruć vazduh se usmerava u sistem grejanja koji se koristi za domove ili industriju.

Ylönen naglašava da je proces jeftin zbog cene peska, tako da se glavni troškovi odnose na opremu i izgradnju čeličnog rezervoara za skladištenje. Ovaj proces ne zahteva fini pesak visokog kvaliteta, kao kada su u pitanju beton i staklo.

Može da se koristi pesak koji je građevinska industrija odbacila ili čak alternativni "materijal nalik pesku", za koji Polar Night Energy već ima nekoliko kandidata.

Nije potreban pesak visokog kvaliteta

Nije potreban pesak visokog kvaliteta (Foto: Polar Night Energy)

Ova baterija ima 4m u prečniku, visoka je 7m i sadrži 100 tona peska, ali Polar Night Energy predviđa da buduće baterije budu prečnika 20m i visine 10m.

To bi bateriji trebalo da obezbedi 1 gigavat sat kapaciteta skladištenja, što je ekvivalentno milion kilovat sati (kWh). Prosečna kuća u Velikoj Britaniji koristi 1.000kWh gasa i 240kWh električne energije mesečno.

Nekoliko peščanih baterija standardizovane veličine moglo bi se postaviti oko većih gradova da opslužuju veći broj ljudi.

Peščana baterija bi se najverovatnije koristila samo za obezbeđivanje toplote, a ne električne energije zbog neefikasnosti procesa konverzije, ali svetske potrebe za grejanjem su dovoljno velike da opravdaju odvojene sisteme za skladištenje.

"Sektor grejanja proizvodi oko jedne četvrtine ili jedne trećine svetskih emisija", rekao je Ylönen. "Zajedno sa transportnom i prehrambenom industrijom, on je među najvećim sektorima u smislu globalnog zagrevanja."

Evropa je postala svesna hitnosti prelaska na obnovljive izvore energije zbog rata u Ukrajini, koji je doveo do rasta troškova energije i otkrio zavisnost Evrope od ruske nafte i gasa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;