PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Održiva vestačka tropska ostrva u Helksinkiju

19.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Helsinki bi uskoro mogao da dobije veštačka ostrva koja ne samo što će skladištiti toplotnu energiju već će neka od njih biti i atraktivna mesta za uživanje i opuštanje uz tropsku klimu. "Hot Heart" će obuhvatati arhipelag od 10 ostrva. Ova ostrva će biti kružnog oblika oko 225m u prečniku i sadržaće 10 miliona kubika vode u ogromnim vodenim bazenima. Ambiciozni projekat osmislila je firma Carlo Ratti Associati (CRA).

Hot Heart - arhipelag od 10 veštačkih održivih ostrva

"Hot Heart" - arhipelag od 10 veštačkih održivih ostrva (Foto: Carlo Ratti Associati)

Sistem će se ponašati kao velika termalna baterija. Energija će se crpeti pomoću toplotnih pumpi iz obnovljivih izvora kao što su vetar, sunce i sl. i pretvarati u toplotu, skladištiti kao topla voda u rezervoarima, a zatim povući i prema potrebi slati u gradsku mrežu. Rečeno je da će sistem raditi sa postojećim kapacitetima koji koriste obnovljive izvore energije i prilagođavati se kako broj solarnih panela i vetroturbina u zemlji bude rastao

Shodno toploti koju će proizvoditi, četiri ostrva će moći da posluže i u rekreativne svrhe. U okviru njih bi se nalazili bazeni sa tropskim šumama i biljkama. Ova ostva će se razlikovati po formi od ostalih je će biti zatvorena sa staklenom prozirnom kupolom , i u okviru njih će biti postavljeno LED osvetljenje. Lokalnom stanovništvu će biti omogućeno da tokom hladnih zimskih dana ovde malo odmore i relaksiraju se.

Hot Heart - ostrva sa bazenom i tropskom šumom

"Hot Heart" - ostrva sa bazenom i tropskom šumom (Foto: Carlo Ratti Associati)

Ideja je da se koriste gigantske termalne baterije za skladištenje energije, jer je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora sve jeftinija, ali je skladištenje i dalje izuzetno skupo. Cilj je da se energija prikupi, skladišti i šalje u sistem daljinskog grejanja kada je potrebno. CRA je u okviru projekta sarađivala sa mnogim kompanijama i stručnjacima za energetsku optimizaciju kako bi razvila sistem toplotnih pumpi koje će koristti morsku vodu za pretvaranje energije vetra, sunce i sl. u toplotnu koja će se skladištiti u rezervoarima "Hot Heart”. Ovaj sistem, kojim upravlja veštačka inteligencija sinhronizuje proizvodnju i potrošnju toplotne energije, što pomaže u stabilizaciji nacionalne energetske mreže u odnosu na oscilirajuće snabdevanje.

Hot Heart - ostrva sa bazenom i tropskom šumom

"Hot Heart" - ostrva sa bazenom i tropskom šumom (Foto: Carlo Ratti Associati)

Očekivanja su da će sistem pokrivati celokupne potrebe Helsinkija za grejanjem, što je oko 6.000GWh do kraja dekade, i to bez emisije ugljenika i uz procenjeni trošak niži za 10 odsto u odnosu na danas. Ovaj model bi mogao da bude primenljiv i na mnoge primorske gradove sa sličnom klimom. Projekat "Hot Heart" nedavno je pobedio na "Helsinki Energy Challenge" takmičenju i CRA se nada da će biti realizovan do 2028. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOTPROMET-NGBSH-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;