INFONET-468X60-BANNER

Modularna kuća koja koristi samo petinu energije u odnosu na tradicionalni dom

19.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija CABN nedavno je predstavila svoj modularni dom neto-nulte emisije na površini od 70 kvadratnih metara. Ovaj dom, koji se može sastaviti za samo nekoliko dana i završiti za nekoliko nedelja, koristi samo 20% energije u odnosu na tradicionalnu kuću.

Kuća se montira za nekoliko dana

Kuća se montira za nekoliko dana (Foto: CABN)

CABN najavljuje saradnju sa opštinom Augusta u okviru koje će biti stvorena zajednica od 67 energetski nezavisnih jedinica u istočnom Ontariju. Jackson Wyatt, osnivač i izvršni direktor CABN-a, ističe da je neophodno preispitivanje industrije stanovanja i pronalaženje održivih rešenja koja mogu da prate rastuću potražnju.

Integrisana je tehnologija pametnog doma

Integrisana je tehnologija pametnog doma (Foto: CABN)

U okviru ove zajednice, CABN je razvio niz održivih domova koji će biti dostupni sa planovima za jednu, dve, tri ili četiri spavaće sobe. Svaki model je prefabrikovan koristeći FSC-sertifikovani unakrsno-laminirani drveni materijal i uključuje rešenja za vodu u svom dizajnu. Ove kuće koriste tehnologiju pametnog doma zahvaljujući kojoj stanari mogu sami da nadgledaju sisteme za vodu i otpad.

U salonu je peć na drva

U salonu je peć na drva (Foto: CABN)

Uočljiv je moderan arhitektonski dizajn, a unutrašnjost je ispunjena drvenim oblogama koje daju osećaj topline. Tu su i veliki panoramski prozori, minimalistička skandinavska estetika i podovi napravljeni od obnovljive plute. Prostrani prozori omogućavaju obilje prirodnog svetla stvarajući ugodnu atmosferu.

Moderan dizajn sa drvenim oblogama

Moderan dizajn sa drvenim oblogama (Foto: CABN)

CABN je prilikom dizajniranja posebnu pažnju posvetio energetskoj i grejnoj efikasnosti, obezbeđujući stalnu udobnost bez obzira na klimu. Na krovu kuće su postavljeni solarni paneli kao i sistem za solarno zasenčenje kako bi se sprečile drastične temperaturne fluktuacije i omogućilo upravljanje potrošnjom energije tokom cele godine.

Koristi samo 20% energije u odnosu na tradicionalnu kuću

Koristi samo 20% energije u odnosu na tradicionalnu kuću (Foto: CABN)

Jednosobni SON.DER izložbeni dom ima otvoreni prostor za dnevni boravak i trpezariju, sa modernom kuhinjom, velikim salonom u kome je peć na drva, a na salon se nastavlja terasa od 24 kvadratna metra koja okružuje kuću i može poslužiti kao spoljni salon.

U planu je zajednica od 67 energetski nezavisnih jedinica

U planu je zajednica od 67 energetski nezavisnih jedinica (Foto: CABN)

CABN je izrazio zadovoljstvo rezultatima svog prvog izložbenog doma, ističući da je on premašio sva njihova očekivanja u pogledu montaže i dizajna.

Izložbeni dom SON.DER sada je otvoren za javnost, nudeći uvid u budućnost održivog i dostupnog stanovanja. Cene ovog model su od  225.350 USD pa naviše.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;