INFONET-468X60-BANNER

Modularna kuća koja koristi samo petinu energije u odnosu na tradicionalni dom

19.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija CABN nedavno je predstavila svoj modularni dom neto-nulte emisije na površini od 70 kvadratnih metara. Ovaj dom, koji se može sastaviti za samo nekoliko dana i završiti za nekoliko nedelja, koristi samo 20% energije u odnosu na tradicionalnu kuću.

Kuća se montira za nekoliko dana

Kuća se montira za nekoliko dana (Foto: CABN)

CABN najavljuje saradnju sa opštinom Augusta u okviru koje će biti stvorena zajednica od 67 energetski nezavisnih jedinica u istočnom Ontariju. Jackson Wyatt, osnivač i izvršni direktor CABN-a, ističe da je neophodno preispitivanje industrije stanovanja i pronalaženje održivih rešenja koja mogu da prate rastuću potražnju.

Integrisana je tehnologija pametnog doma

Integrisana je tehnologija pametnog doma (Foto: CABN)

U okviru ove zajednice, CABN je razvio niz održivih domova koji će biti dostupni sa planovima za jednu, dve, tri ili četiri spavaće sobe. Svaki model je prefabrikovan koristeći FSC-sertifikovani unakrsno-laminirani drveni materijal i uključuje rešenja za vodu u svom dizajnu. Ove kuće koriste tehnologiju pametnog doma zahvaljujući kojoj stanari mogu sami da nadgledaju sisteme za vodu i otpad.

U salonu je peć na drva

U salonu je peć na drva (Foto: CABN)

Uočljiv je moderan arhitektonski dizajn, a unutrašnjost je ispunjena drvenim oblogama koje daju osećaj topline. Tu su i veliki panoramski prozori, minimalistička skandinavska estetika i podovi napravljeni od obnovljive plute. Prostrani prozori omogućavaju obilje prirodnog svetla stvarajući ugodnu atmosferu.

Moderan dizajn sa drvenim oblogama

Moderan dizajn sa drvenim oblogama (Foto: CABN)

CABN je prilikom dizajniranja posebnu pažnju posvetio energetskoj i grejnoj efikasnosti, obezbeđujući stalnu udobnost bez obzira na klimu. Na krovu kuće su postavljeni solarni paneli kao i sistem za solarno zasenčenje kako bi se sprečile drastične temperaturne fluktuacije i omogućilo upravljanje potrošnjom energije tokom cele godine.

Koristi samo 20% energije u odnosu na tradicionalnu kuću

Koristi samo 20% energije u odnosu na tradicionalnu kuću (Foto: CABN)

Jednosobni SON.DER izložbeni dom ima otvoreni prostor za dnevni boravak i trpezariju, sa modernom kuhinjom, velikim salonom u kome je peć na drva, a na salon se nastavlja terasa od 24 kvadratna metra koja okružuje kuću i može poslužiti kao spoljni salon.

U planu je zajednica od 67 energetski nezavisnih jedinica

U planu je zajednica od 67 energetski nezavisnih jedinica (Foto: CABN)

CABN je izrazio zadovoljstvo rezultatima svog prvog izložbenog doma, ističući da je on premašio sva njihova očekivanja u pogledu montaže i dizajna.

Izložbeni dom SON.DER sada je otvoren za javnost, nudeći uvid u budućnost održivog i dostupnog stanovanja. Cene ovog model su od  225.350 USD pa naviše.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;