INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Može li robot da zameni građevinskog inspektora?

06.04.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Ako dođe do oštećenja zgrade građevinski inspektori ulaze i procenjuju da li je bezbedno da se stanari vrate. Ovo ne bi bilo neophodno ako bi postojali roboti poput dronova koji bi mogli da izvrše procenu. Da inspektori ne bi morali da se izlažu opasnosti istraživači u Penn State Department of Architectural Engineering su pomoću softvera pratili pokrete njihovih očiju sakupljajući podatke za buduće robote.

Procena bezbednosti nakon tornada uz Tobii naočare

Procena bezbednosti nakon tornada uz Tobii naočare (Foto: Mariantonieta Gutierrez Soto)

Autorka istraživanja Rebecca Napolitano, docent arhitektonskog inženjerstva, navodi da je njihov cilj razumevanje načina razmišljanja inspektora prilikom procenjivanja bezbednosti. Naročito je važno gde gledaju i koliko dugo procenjuju određena mesta na zgradi.

U okviru istraživanja 10 diplomiranih studenata arhitektonskog inženjerstva dobilo je zadatak da proceni dve fasade zgrade noseći Tobii naočare koje prate pokrete oka. Ove naočare imaju dve kamere - jedna je okrenuta prema objektu, a druga prema oku mereći proširenje zenice i smer pogleda.

Učesnici su imali neograničeno vreme za procenu  stanja fasada. Iako su svi imali isto iskustvo u dijagnostici i završili  istu obuku, bilo im je potrebno različito vreme i koncentrisali su se na različita mesta.

Učesnici su se koncentrisali na različita mesta (Foto: Rebecca Napolitano)

Napolitano navodi da je na kraju većina pronašla iste stvari, ali je njihov pristup bio veoma različit što predstavlja izazov za kreiranje koda koji bi dronovi koristili.

Dodaje da je ovo mali korak u razumevanju načina razmišljanja inspektora u cilju stvaranja algoritma.

Istraživači nameravaju da u sledećoj analizi koriste 3D stimulans, odnosno sobu unutar zgrade, jer se fasada smatra dvodimenzionalnom. Zato su prikupili uzorke 3D podataka o praćenju očiju unutar oštećenih struktura nakon tornada i namera im je da ih analiziraju i kodiraju.

Rezultati istraživanja objavljeni su u Scientific Reports.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;