INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Architecture for Humanity daje stručnu pomoć u izgradnji Haitija

10.02.2010. | James S. Russell | Bloomberg

Tri dana nakon što je katastrofalni zemljotres pogodio Haiti, koosnivač organizacije Architecture for Humanity, Cameron Sinclair, saznao je su kolege iz druge dobrotvorne organizacije poginule u jednoj od srušenih zgrada.

- Izgubili smo dizajnere, umetnike, ljude čija pomoć bi vam značila u procesu rekonstrukcije, kaže Sinclair u telefonskom intervjuu iz sedišta organizacije u San Francisku - Haiti nije izgubio samo ljude već i znanje i stručnost koje će biti teško povratiti.

Architecture for Humanity radi sa grupama širom sveta na obnovama nakon prirodnih katastrofa i nesreća koje su izazvali ljudi. Takav je trenutno i Haiti, gde, nakon više od 20 dana i dalje nema konačnih podataka o broju stradalih.

Ova organizacija pomaže sada i obnovu najsiromašnije države na Zapadnoj hemisferi. Prvi zadatak je da se izgrade centri koji će služiti drugim grupama za pomoć stanovništvu.

- Moramo biti veoma oprezni sa načinom na koji radimo - kaže on - Ukoliko nemate angažovanje lokalne zajednice, ne možete uspeti.

Architecture for Humanity planira izgradnju škola na Haitiju u saradnji sa dobrotvornim organizacijama koje su osnovali poznati investitor Warren Buffett, glumac Ben Stiller, pevačica Shakira i izvršni direktor poznatog sajta za trgovinu preko interneta Amazon, Jeff Bezos.

Zajedno sa organizacijom Yele Haiti, koju je osnovao muzičar Wyclef Jean, napraviće košarkašku salu za mlade koja se srušila za vreme zemljotresa a bila je zamišljena da u slučaju katastrofe služi kao glavni centar.

- To je najveća ironija - kaže Sinclair. On je prošle nedelje govorio i na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Švajcarska, o neophodnosti izgradnje 10 miliona učionica širom sveta.

Priručnik za zemljotrese

Architecture for Humanity igra ključnu ulogu prilikom obnove nakon katastrofa jer dobrotvorne organizacije ne znaju ništa u vezi sa građevinarstvom.

- Mi dajemo svoje planove svima ko želi da izgradi ono što smo mi projektovali - kaže Sinclair.

Architecture for Humanity je objavila priručnik za gradnju objekata otpornih na zemljotrese, ali siromašni Haiti nema sredstava da gradi bezbedne zgrade. Sinclair je već odbio ponudu da koristi kontejnere za transport za izgradnju kuća zbog bojazni da bi postali idealno mesto za razmnožavanje komaraca u haićanskoj klimi.

Sakupljanje sredstava na Facebook-u

Sinclair kaže da neće putovati za Haiti dok god to ne bude preka potreba.

- Klinika sa kojom radi ima 30 lekara koji moraju da obiđu 1.000 pacijenata sakog dana. Sa druge strane, političari moraju da odlete tamo i svaki od njih zauzima dragoceno mesto u avionu za jednog lekara. Šta oni uopšte imaju da rade tamo?

Prikupljanje sredstava je trenutno ključno. Sa ograničenim budžetom za kampanje, organizacija Architecture for Humanity najveći deo sredstava dobija preko internet sajtova za druženje kao što su Facebook i Twitter.

- Imate 21 dan nakon nesreće da sakupite novac sa kojim ćete graditi u narednih per godina - zaključuje Sinclair.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;