INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Novo lice Riblje pijace

21.07.2014. | Dnevnik

Obnova Riblje pijace počeće polovinom septembra, a radovi, za koje je obezbeđeno 16 miliona dinara, trebalo bi da budu gotovi do kraja godine. Po rečima direktora „Tržnice“ Miloša Tubića u planu je popločavanje dela pijace behatonom, izgradnja osvetljenja, sanacija fasada, ozelenjavanje dela pijace i okoline i rekonstrukcija tezgi.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Zanatske tezge biće obložene drvetom i zatvorene, dok će zelene tezge biti urađene keramikom i imitacijom drveta. Fasade ćemo kompletno renovirati, a „Zavod za izgradnju grada“ i „Urbanizam“ će rešiti projekte za vodu, atmosfersku kanalizaciju i osvetljenje. Radovi će se izvoditi paralelno i sve bi trebalo da bude gotovo do kraja građevinske sezone. Na ovaj način najstarija novosadska pijaca biće obnovljena nakon više decenija – kaže Tubić.

Tokom radova pijaca neće biti zatvorena, jer će se rekonstrukcija odvijati u fazama. Trgovci će biti premešteni na jednu stranu pijace, dok druga ne bude završena, a po rečima Tubića, većih problema neće biti, jer ima dovoljno praznih tezgi.

- Moguće je da će nam za iduću godinu ostati da završimo ozelenjavanje prostora. To će biti urađeno u martu i kada se sve završi imaćemo pijacu u centru grada koja će se po izgledu u potpunosti uklapati u Trg republike i biće ponos našeg grada. Očekujem da će pijaca imati i više zakupaca – govori Tubić.

Osim Riblje, „Tržnica“ ove godine planira i rekonstrukciju krova na Limanskoj pijaci, gde će biti dograđen i magacinski prostor. Za taj posao izdvojeno je pet miliona dinara, a u planu je zamena kapa krovova sa kojih će biti uklonjen leksan i stavljene limene ploče, postavljanje mreža na ventusima i iglice protiv golubova na rešetkastoj konstrukciji. Taj posao trebalo bi da bude urađen u septembru.

- Krov od lekasna, koji je urađen pre osam godina, na nekoliko mesta je pukao, pa prokišnjava. Osim toga, leksan stvara efekat staklene bašte, pa je ispod kupole za četiri stepena viša temperatura nego napolju – kaže Tubić. - Trgovcima i kupcima veliki problem prave i golubovi koji su se ugnezdili ispod kupole. Postavljali smo frekvencijske ometače, lasere, šarene trake, ali ništa od toga nije dalo rezultate i odlučili smo se za iglice. Najveći deo rešetkaste konstrukcije biće obavijen mrežama, a samo na horizontalni deo ćemo postaviti iglice. Raspisaćemo javne nabavke za preduzeća koja se bave izradom mreža i iglica protiv golubova.

Na Limanskoj pijaci krov od leksana urađen je 2006. godine, nakon čega su se zakupci tezgi više puta žalili na efekat staklene bašte, zbog kojeg im je voće i povrće propadalo, kao i na probleme sa golubovima čiji je izmet prljao tezge i proizvode.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;