INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Zamena azbestnih ploča na elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“

16.07.2014. | Dnevnik

Rekonstrukcija krova na Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ je počela, a radovi bi trebali da budu završeni do početka nove školske godine. Kako se saznaje od direktora te obrazovne ustanove Milana Vukobrata, azbestne ploče, koje su pokrivale objekat, biće zamenjene ekološki prihvatljivim.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Radovi su počeli odmah nakon završetka upisa novih đaka, a majstori rade u dvorištu škole. Saniraćemo sve delove ispod krova koji su propali usled prokišnjavanja. Azbestne ploče biće zamenjene pločama od ekološkog materijala, a koje su po dimenzijama, boji i izgledu identične azbestnim, pa se spoljašnji izgled objekta neće menjati – rekao je Vukobrat.

Kako bi škola bila spremna za septembar svi zaposleni u toj ustanovi dobili su kolektivni godišnji odmor.

- Da ne bi ometali radnike u poslu svi zaposleni dobili su godišnji odmor. Nadamo se da neće biti većih vremenskih nepogoda koje bi uticale na odlaganje radova – navodi Vukobrat.

Za zamenu ploča od azbesta, materijala čija je upotreba zbog kancerogenih materija zabranjena još 2011. godine, Grad je izdvojio 22 miliona dinara. S obzirom na to da je objekat škole pod zaštitom „Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada“, stručnjaci iz ove ustanove nadziraće zamenu krovnog pokrivača kako bi se očuvao identičan izgled zgrade.

Potreba za zamenom krova pojavila se početkom prošle godine kada je analiza Instituta za zaštitu na radu potvrdila prisustvo azbesta u pločama koje pokrivaju zgradu. Prema njihovom izveštaju u pločama na krovu nalazi se više od 15 odsto azbesta, koji spada u kancerogene materije, pa dugogodišnje udisanje sitnih čestica, koje se oslobađaju iz azbesta, može da prouzrokuje rak pluća. Nekoliko profesora, zaposlenih u toj školi, obolelo je do raka, što je povezivano sa azbestom, ali nije potvrđeno da je taj materijal i stvarni uzrok njihove bolesti. Zbog toga su đaci te škole i njihovi roditelji svojevremenim protestom zahtevali da se azbest sa škole ukolni.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;