PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Beograd: Vodoskok na Slaviji do petog sprata

07.07.2014. | Novosti

Traži se projektant fontane na Slaviji! „Agencija za investicije“ raspisala je konkurs za izbor firme koja će pripremiti svu tehničku dokumentaciju za ovu fontanu. Projekat bi trebalo da bude kompletiran na jesen, da bi se tokom zime završila procedura sa „Evropskom bankom za obnovu i razvoj“ oko povlačenja novca za rekonstrukciju Slavije, a time i izgradnju nove fontane u njenom središtu.

Iako će se graditi zajedno sa rekonstrukcijom trga, izrada glavnog projekta fontane je izdvojena od obnove kružnog toka, pešačkih silaza i prolaza zbog svojih specifičnih tehničkih detalja. Zasada je planirano da radovi započnu u martu sledeće godine.

Kako je objasnio Goran Radulović, pomoćnik direktora „Agencije za investicije“, fontana će u dobroj meri izgledati kako je to idejnim rešenjem već planirano. Ipak, moguće su manje korekcije. Ideja je da fontana ne služi samo za gledanje izdaleka, već će moći da joj se priđe i i da se dodirne. U sredini će imati kružni put za pešake, koji će šetače dovoditi u srce fontane, a ispred i iza njih će prskati unutrašnji i spoljni prsten.

- Kada bude jak vetar, posebni senzori će je gasiti ili smanjivati mlaz da ne prska ulicu i ometa vozače – pojašnjava Radulović. - Centralni izbačaj vode biće 16 metara u visinu, ali on se neće stalno koristiti. Odredićemo da to bude određenog dana u određenoj satnici uveče, kada nije velika gužva u saobraćaju. Uz svetlosne efekte biće sjajan scenski momenat.

Spomenik Tucoviću ispred banke

Spomenik Dimitriju Tucoviću biće premešten sa sadašnjeg brdašca u središtu kružnog toka na zakošeni plato ispred nove zgrade Narodne banke. Tucović će ostati na Slaviji, ali u drugom delu, koji će takođe biti uređen.

 

Komentari: 2

Victor 02.08.2014 23.20.58

Planirana je rekonstrukcija trga Slavija i fontana na sredini, koja će koštati nešto poreske obveznike, svake godine. Zašto se ne napravi neki sadržaj, atrakcija, koji će tu da pravi novac a ne da troši, kao na primer rotacioni restoran vidikovac, roler koster, najveća protivgradna raketna baterija u Srbiji, bilo šta ?

Nikola Rudic 16.07.2014 12.30.29

Oko resenja Slavije je podeljena stručna javnost.
Zapravo stručna javnost se zalaže da Slavija postane Gradski Trg, da Slavija postane Pešačka Meka a ne samo jedan običan Kružni Tok.
Same polazne osnove konkursa, na osnovu koga se radi fontana, se ogledaju u pretpostavci da je Slavija Kružni Tok i da Beogradu Slavija nije potrebna kao Gradski Trg već kao jedan “veliki saobraćajni pupak”.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;