INFONET-468X60-BANNER

U Vojvodini puteve niko ne održava (video)

18.06.2014. | RTV

Oko 2.000 kilometara državnih puteva drugog reda u Vojvodini trenutno niko ne održava. Od aprila ta nadležnost je sa Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ prebačena na pokrajinsku vladu, ali republika pokrajinskim organima za to nije obezbedila novac i pravni okvir za preuzimanje te nadležnosti.

Put Rakovac-Zmajevac je oštećen nakon poplava i obilnih padavina, ali sa njegovom sanacijom ne može da se počne, jer predstavlja samo jedan od 57 putnih pravaca drugog reda u Vojvodini, čije održavanje trenutno nije ničija nadležnost.

Oko 2.050 kilometara državnog puta drugog reda u Vojvodini trenutno niko ne održava. Od aprila ta nadležnost je sa Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ prebačena na pokrajinsku vladu, ali Republika Srbije pokrajinskim organima za to nije obezbedila novčana sredstva.

Zbog toga je Pokrajinska Vlada predložila odlaganje prošlogodišnje odluke Vlade Srbije da se Javno preduzeće „Putevi Srbije“ razreši obaveze održavanja puteva druge katerogije u Vojvodini. Prilikom primopredaje te dužnosti, nije ispoštovana procedura, pre svega da se novac za tu namenu usmeri pokrajinskim organima, izjavio je na konferenciji za novinare pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin.

- Mi smo predložili Vladi Srbije da ostane status kvo, da se u Zakonu o finansiranju nadležnosti Vojvodine reši konačno reši pitanje kako će se finasnirati putevi drugo reda, da se sredstva za tu namenu usmere pokrajinskim organima, da do tada ostane da Putevi Srbije održavaju, pošto su kod njih sredstva, da održavaju puteve druge kategorije Vojvodine – kaže Vasin.

Vasin kaže da uskoro očekuje odgovor Ministarstva saobraćaja na njihov predlog i dodao da za sada situacija nije alarmanta, ali da je to pitanje neophodno što pre rešiti, jer loše stanje puteva utiče i na bezbednost učesnika u saobraćaju, a istovremeno se i povećavaju troškovi održavanja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;