INFONET-468X60-BANNER

Svetska banka odvaja deo zajma za sanaciju puteva oštećenih u poplavama

03.06.2014. | E-kapija

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović razgovarala je juče sa delegacijom Svetske banke, na čelu sa potpredsednicom te institucije Lorom Tak, o sanaciji puteva oštećenih u poplavama, izgradnji Koridora 10 i restukturiranju "Železnica Srbije".

Ocenjujući da je sanacija putne mreže prioritet za Vladu, Mihajlović je najavila da će zajam Svetske banke namenjen unapređenju putne infrastkture i bezbednosti na putevima iduće sedmice biti upućen Narodnoj skupštini na ratifikaciju. Potpredsednik Vlade je dodala da će Srbija zatražiti da deo srestava iz tog kredita bude prenamenjen kako bi se radovi prioritetno izvodili na deonicama koje su najviše oštećene u poplavama.

Pored već najavljene podrške Srbiji u obnovi infrastukture, Svetska banka je spremna da pomogne i u saniranju klizišta na Koridoru 10 koja prete da ugroze izgradnju ovog autoputa, rečeno je na sastanku.

Mihajlović je delegaciju te institucije upoznala sa koracima preduzetim u prvoj fazi restrukturiranja "Železnica Srbije", istakavši da to preduzeće, koje je korisnik državnih subvencija, mora da posluje znatno efikasnije i poboljša rezultate u svim segmentima.

Prema rečima Lore Tak, Svetska banka je spremna da podrži restrukturiranje "Železnica Srbije", koje treba da ide u pravcu tržišne orijentisanosti i racionalizacije mreže i usluga. Stručnjaci Svetske banke već rade na određenim analizama o reorganizaciji železničkog saobraćaja koje će u kratkom roku dostaviti potpredsedniku Vlade.

Imajući u vidu da su u oblasti putne i železničke infrastrukture Srbiji iz različitih izvora odobreni zajmovi za projekte vredne oko 3,5 milijarde evra, Tak je ponudila savetodavnu pomoć stručnjaka Svetske banke na unapređenju upravljanja javnim investicijama u Srbiji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;