Posle 14 godina radnici konačno ulaze u „Prokop“

29.05.2014. | Novosti

Domaći konzorcijum, koji predvodi „Energoprojekt“ spreman je za nastavak radova na izgradnji železničke stanice „Beograd centar“ u „Prokopu“. Naši neimari, koji su pobedili na tenderu, očekuju da će posao krenuti za desetak dana. Do tada, sa investitorom, „Železnicama Srbije“, treba da potpišu ugovor i izdaju garancije za avans i za dobro obavljen posao, kaže za „Novosti“ Vladimir Milovanović, generalni direktor „Energoprojekta“. Tako će, posle pauze od punih 14 godina, „Prokop“ ponovo postati gradilište.

- Dobra je vest što je „Kuvajtski fond za razvoj“, koji sa 26 miliona evra kreditira radove u Prokopu, dao „zeleno svetlo“ za realizaciju zajma i početak radova – ističe Milovanović. - U konzorcijumu je šest domaćih kompanija. Čim potpišemo ugovor i „Železnice“ uplate avans mogu da počnu radovi.

Posao u „Prokopu“ može da se završi u roku do 420 dana. Tenderom su obuhvaćeni kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u novoj železničkoj stanici. To znači kompletno sređivanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture.

- Nakon dobijanja saglasnosti kuvajtskog kreditora na izveštaj tenderske komisije, predstoji nam priprema i zaključivanje ugovora za izvođenje radova u „Prokopu“ – potvrdio je za „Novosti“ Dragoljub Simonović, generalni direktor „Železnica Srbije“. - To praktično znači da će nakon zaključenja ugovora sa izvođačem radova kuvajtski kredit postati operativan. Radovi u „Prokopu uskoro će početi, jer za to više nema nikakvih prepreka. Na ovaj način „Železnice“ intenziviraju aktivnosti na završetku beogradskog železničkog čvora i stvaraju pretpostavke za uspešnu realizaciju projekta „Beograd na vodi“.

Kako je predviđeno tenderskom dokumentacijom, u „Prokopu“ će se izgraditi četiri i obnoviti postojeća dva koloseka. Planirana je nabavka materijala gornjeg stroja za prvi i drugi kolosek, završni i zanatski radovi na pothodnicima i na peronima, izrada i montaža informativnog sistema za obaveštavanje i usmeravanje kretanja putnika...

Tri ponude

Na tenderu za završetak izgradnje buduće glavne železničke stanice „Beograd-Centar“ u „Prokopu“ stigle su tri ponude – „Baunjesen“ iz Lazarevca, „Sitimont“ iz Zemuna i konzorcijum firmi okupljenih oko „Energoprojekta“, koji je obuhvatio „Energoprojekt niskogradnju“, „Energoprojekt visokogradnju“, „Energoprojekt opremu“, ZGOP i AŽD.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?