INFONET-468X60-BANNER

Mali Zvornik: Zbog klizišta prave novi put

26.05.2014. | B-92

U opštini Mali Zvornik počeli su radovi na izgradnji alternativnog dela puta od 11 kilometara, izjavio je predsednik te opštine Dragan Bogićević. Alternativni put se gradi jer se iznad sadašnje saobraćanice Loznica-Mali Zvornik-Ljubovija pojavilo veliko kližište, kojim svakodnevno klizi oko dva do tri miliona kubika zemlje ka Drini.

- Brzog rešenja za to kližiste nema, a u prekidu je i pešački i drumski saobraćaj i zato smo prinuđeni da pravimo aletrnativnnu deonicu od 11 kilometara iz centra Malog Zvornika, preko Bučevačkog potoka do Novog mosta – rekao je Bogićević.

On je ukazao da se izgradnja alternativne deonice puta u Malom Zvorniku odvija uz pomoć Vojske Srbije i opštinske mehanizacije. Bogićević je naglasio da se za rešenje pitanja tog klizišta, koje ne može da reši sama opština, bez pomoći Vlade i nadležnog Ministarstva građevine i urbanizama, očekuje predlog i rešenje „Saobraćajnog instituta CIP“ i stručnjaka sa fakulteta i „Puteva Srbije“.

- Mi nismo u stanju sami da to rešimo, jer to prevazilazi godišnji budžet opštine, koji iznosi 580 miliona dinara – kazao je on i najavio da će tražiti sastanak sa resornim ministrom Zoranom Mihajlović, kao i da će zbog ubrzane procena šteta u toj opštini preliminarna procena biti završena do 30. maja.

U kriznom štabu uvek moraju da računaju da može doći do najgoreg scenarija, koji bi u ovom slučaju bio ako celo kližiste krene ođednom da klizi i to bi, kako je rekao Bogićević ugrozilo prirodnu branu i most na Drini, kao i stanovništvo Zvornika i ono što živi nizvodno od Malog Zvornika. U slučaju tog najgoreg scenarija, Štab za vanredne situacije je spreman da u roku od 15 minuta evakuiše ugroženo stanovništvo i da ih smesti u prihvatne centre, dodao je Bogićević.

On je ukazao da do sada niko nije ni sanjao da na tom mestu može doći do kližišta, jer je ispod njega podzemni grad Karađorđevića, odnosno sklonište izgrađeno za kralja, pred Drugi svetski rat i tu je, kako je rekao, 11. aprila 1941. godine održana poslednja sednica Vlade Kraljevine Jugoslavije.

- Bilo je predviđeno da to mesto pretvorimo u turistički kompleks i turističku atrakciju i upravo su bile završene javne nabavke za uređenje tog prostora – rekao je predsednik opštine Mali Zvornik i najavio da će posle svega, na prvoj sledećoj sednici Skupštine opštine povući predlog reblansa opštinskog budžeta i sva sredstva usmeriti na sanaciju štete od poplava.

Major Igor Josipović, iz komande Druge brigade kopnene Vojske Srbije naveo je da su na izgradnji alternativnog dela puta u Malom Zvorniku angažovani pripadnici Druge brigade Vojske Srbije iz Kraljeva i 333. inženjerski bataljon iz Pančeva.

- Angažovano je šest profesionalnih pripadnika Vojske, jedan oficir, dva podoficira i vojnici, sa četiri inženjerijske mašine i probijanje puta se odvija uz pomoć opštinske mahanizacije, dva kopača i kamiona za prevoz materijala – naveo je Josipović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;