INFONET-468X60-BANNER

Hrvatska građevinska industrija u ovoj godini očekuje značajan devizni priliv

30.07.2009. | Privredni pregled

I bez svetske finansijske i domaće privredne krize, stručnjaci upozoravaju, da će domaća građevinska industrija morati ozbiljnije da se preusmeri na izvoz, jer jednom kada se dovrše domaći infrastrukturni poslovi, mogla bi se naći u neugodnoj situaciji pomanjkanja posla i prostora za rast.

Najveće građevinske firme dobro su shvatile poruku jer je izvoz u poslednje dve godine munjevito porastao, a najnoviji posao hrvatskog konzorcijuma (Konstruktor, IGH, Tehnika) ugovoren u Crnoj Gori vredan je 2,77 milijardi evra, čime se više nego osam puta prebacio celokupni prošlogodišnji "inkaso" koji je iznosio 326 miliona dolara.

Doduše, posao u Crnoj Gori ugovoren je do 2016. godine, no raspoređeno po godinama, i to je posao od gotovo 400 miliona evra po godini. Projekt hrvatskoga konzorcijuma u Crnoj Gori ohrabruje jer je izvoz građevinara do 2006. kontinuirano opadao i sveo se na samo 128 miliona dolara na godišnjem nivou, pre svega detašmanima u Nemačkoj, odnosno, jeftinog iznajmljivanja domaće radne snage.

Iz Instituta za građevinarstvo Hrvatske (IGH) poručuju da je to samo uvertira u sklapanje novih poslova u inostranstvu kojem su se agresivno okrenuli još pre tri godine, i to u jeku najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj. Do sada je IGH učestvovao u 10 velikih tendera od Kazahstana i Rusije, preko zemalja regiona do Bugarske i Rumunije.

Poslednje dve godine prepoznata je potreba za izvozom, pa je hrvatska građevinska industrija agresivno krenula u izvoz. Očekuje se da će izvoz već ove godine premašiti 600 miliona dolara, a svake iduće godine mogao bi se udvostručiti, procenju analitičari i naglašavaju da bi se trebalo angažovati u neposrednom okruženju, ali i na Rusku Federaciju, Arabiju, Severnu Afriku (Alžir, Maroko) zbog najave velikih projekata na tim područjima.

Naravno potencijala za izvoz ima i na drugim meridijanima, što potvrđuje kompanija "Dalekovod" svojim sve uspešnijim (i usmerenijim) nastupom u Skandinaviji. "Dalekovod" je, naime, već prodro u Norvešku, pa zbog do sada uspešno obavljenih poslova očekuju i nove, dok su u Švedsku ušli kroz saradnju sa lokalnom firmom "Vattenfall".

Inače, izvoz "Dalekovoda" je od 2006. godine do danas porastao sa 20, na gotovo 26 odsto u ukupnim prihodima. U ovoj kompaniji kažu da su nedavno razgovorali o stvaranju konzorcijuma sastavljenog od najvećih hrvatskih firmi koje bi zajedno nastupale na celom nizu tendera u inostranstvu, ali do pravih rezultata (stvaranja konzorcijuma) nije došlo.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;