PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Građevinske firme pomažu na terenu

19.05.2014. | B-92

Najveće državne firme u nadležnosti Ministarstva građevinarstva i više privatnih firmi uključeni su u mere odbrane od poplava i pružanje pomoći stanovništvu. „Putevi Srbije“ su, pored velikih napora na osposobljavanju za saobraćaj puteva koji su u njihovoj nadležnosti, dali ljudstvo i mehanizaciju koja deluje na najkritičnijim tačkama odnosno najugroženijim područjima, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva.

Iz tog javnog preduzeća trenutno se na terenu nalazi 150 kamiona, 60 putarskih vozila, 25 bagera, 20 utovarivača i 12 buldožera, a angažovano je i još 800 radnika ne računajući vozače i mašiniste.

Sva raspoloživa mehanizacija „Železnica Srbije“ koja je na terenu upućena je na remont pruga, a 300 železničara otišlo je u Šabac da pomogne braniteljima nasipa. To preduzeće ustupilo je svoje hotelske kapacitete za smeštaj evakuisanih građana.

Pozivu potpredsednika vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infastrukture da se svi materijalni i ljudski resursi stave u funkciju odbrane od poplava odazvala se i „Direkcija za vodne puteve“, koja je svojim plovilima juče prevozila građane Bariča prilikom evakuacije, dok su brodarsko osoblje koje nije ukrcano, radnici brodoremonta i direkcije za to vreme angažovani na pakovanju peska za ojačavanje nasipa.

Brodovi Jugoslovenskog rečenog brodarstva (JRB) „Kumanovo“ i „Stig“ obezbeđuju splavove i druga plovila koja nekontrolisano plove Savom. PIM „Ivan Milutinović“ je na deponiji Makiš upakovao 4.000 kubika peska u vreće, koje su sa više stotina kamiona deportovane u Obrenovac, Barič i Sremsku Mitrovicu. Svi kapaciteti ovog preduzeća angažovani su za prihvat ugroženih ljudi u poplavama.

Građevinska firma „Mostogradnja u restrukturiranju“, dala je svoj doprinos tako što je poslala dva kamiona kipera u Šabac i Obrenovac radi prevoza peska i formiranja odbrambenih nasipa. Ovo preduzeće je otpremilo i pet tona flaširane vode prihvatnim centarima. Privatno građevinsko preduzeće „Ratko Mitrović“ do sada je dalo 15 kamiona koji prevoze pesak a ponudilo je i druge kapacitete za pomoć odbrani od poplava.

Firma „Štrabag“ u Šabac je poslala dva kamiona sa poluprikolicom, a na svakom od njih bio je natovaren po jedan buldožer i bager, dok je preduzeće Interkop iz Šapca dalo 100 kamiona i četiri buldožera, a 300 zaposlenih iz ovog preduzeća pomaže u odbrani od poplava. Svoju pomoć ponudile su i firma „Porr“ sa sedištem u Rušnju i mnogi drugi na čemu.

Ministarstvo građevinarstva svima najsrdačnije zahvaljuje na pomoći, navedeno je u saopštenju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Toza 21.03.2023.
Ja sam čuo da se masovno iseljavaju i proda...
Mirko 21.03.2023.
Interesantno je da niko nije objavio sliku ...
Сретен 21.03.2023.
Ко паркира ауто у подруму!?
Boca70 20.03.2023.
Kada bi se nivo u kanalizacionim cevima diz...
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...

;