IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vršac: Mnogo nade za auto-put

16.05.2014. | Dnevnik

Savet Južnobanatskog okruga zasedao je u vršačkoj Gradskoj kući, a predsednici svih osam opština usvojili su i potpisali Protokol o saradnji sa ciljem da se definišu zajednički problemi i prioriteti kao i zajedničko istupanje u strateškom projektu izgradnje auto-puta Beograd-Vršac-Temišvar. Skupu je prisustvovala i delegacija iz Rumunije sa predsednicom Kancelarije za prekograničnu saradnju i razvoj Ankom Lolesku i generalnim direktorom „RDA Vest“ Sorinom Maksim.

Protokol su potpisali predsednici opština, za Vršac Čedomir Živković, Belu Crkvu Stanko Petrović, Kovin Gordana Zorić, Milorad Soldatović za Opovo, Milan Selaković Plandište, Đurica Gligorijev Alibunar, Miroslav Krišan Kovačicu, zatim, gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov i načelnik Južnobanatskog upravnog okruga mr Zoran Tasić. Potpisnici su se složili da zajednički odlučuju o strateškim projektima i nastupu u njihovoj realizaciji, a posebno prema višim organima vlasti kako bi projekat auto-puta bio realizovan.

Na skupu je naglašeno da je pravo vreme za kandidovanje projekta kod fondova EU i da je Evropska delegacija voljna da podrži izradu generalnog projekta puta koji je vredan između 12 i 15 miliona evra. To bi bio sastavni deo Koridora 11 i povezao bi susednu Rumuniju preko Bara i Barija sa Italijom koja u susednom Temišvaru ima preko hiljadu svojih preduzeća.

Tek predstoji apliciranje za grantove iz kojih će se finansirati izgradnja velikih infrastrukturnih projekata poput ovog auto-puta. Zato je neophodna podrška najviših nivoa vlasti u Srbiji i Rumuniji. Svi su se složili da bi autoput doprineo ubrzanom privrednom, društvenom i kulturnom razvoju regiona u kojem od osam u nerazvijena područja Vojvodine spada čak pet opština.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...

;