INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinci Vučiću: Uključite nas u razgovore

14.05.2014. | Tanjug

„Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala“ (IGM) zatražio je danas od premijera Aleksandra Vučića i potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović da njihovi predstavnici budu uključeni u razgovore o rešavanju statusa i položaja sektora građevinarstva u Srbiji.

- Događaji vezani za rešavanje statusa i položaja sektora građevinarstva veoma intenzivno se odvijaju bez uključivanja predstavnika građevinskih radnika odnosno sindikata u toj oblasti – konstatuje se u otovorenom pismu sindikata IGM upućenom Vučiću i vicepremijerki, koja je i ministar građevinarstva Zorani Mihajlović, i izražava očekivanje da taj sindikat vrlo brzo bude uključen u te razgovore.

„Sindikat građevinarstva Srbije“ očekuje da svi nadležni veoma brzo uključe ovaj sindikat u dogovor oko najvažnijih pitanja za budućnost građevinskih radnika, pogotovo njihov materijalni i radni položaj, kako bi se realizacija investicionih radova u budućnosti odvijala u ambijentu socijalnog mira, naveli su građevinci.

- Uvereni smo da je ovog trenutka, ovo možda najbolji, ali sigurno ne i jedini način komunikacije, da više od 90.000 radnika u oblasti građevinarstva i IGM Srbije daju svoje viđenje, stavove i predloge za poboljšanje svog, inače katastrofalnog ekonomskog, radnog i socijalnog položaja. Čini nam se da se i sada svi pokušaji sindikata za dijalogom i pronalaženjem kompromisnih i uravnoteženih rešenja ignorišu, čime se dovodimo u neravnopravnu poziciju koju ne možemo prihvatiti. Građevinski radnici ne rade radi slave već radi para i očuvanja svog života i života svojih porodica. Graditi brzo i jeftino na račun radnika je nedopustivo za „Sindikat“ i građevinske radnike. Ostvarivati političke interese i sticati dobit na račun jeftine radne snage, na račun neprekidnog i nebezbednog rada, sindikati i građevinski radnici ne prihvataju – poručili su građevinci u pismu.

Taj sindikat zato predlaže da se u roku od 15 dana započnu pregovori oko Kolektivnog ugovora za građevinarstvo i IGM Srbije sa proširenim dejstvom, kojim bi se definisale zarade za polukvalifikovane, kvalifikovane, visokokvalifikovane radnike, tehničare i inženjere u sektoru građevinarstva, kao što je to uobičajeno u svim razvijenim zemljama Evropske unije, poput Nemačke, Belgije, Holandije, Francuske i drugih zemalja, ali i ostale uslove za dostojanstven i siguran rad.

Oni traže da se hitno, u roku od mesec dana, donese Zakon o inspekcijama u Srbiji kojim bi se obezbedilo povezano delovanje svih inspekcija, kao i hitnu izmenu Zakona o porezima na zarade, zatim da se uvede progresivan sistem oporezivanja zarada sa olakšicama za izdržavane članove porodica i regionalnu različitost.

Sindikat IGM predlaže i da se poslovi poveravaju kompanijama koje su društveno i socijalno odgovorne i legalno zapošljavaju radnike, kao i da se prekine praksa propisivanja tenderskih uslova koji nanose štetu, odnosno onemogućuju učešće domaćih preduzeća, jer se uslovi prilagođavaju stranim kompanijama.

Pored toga, građevinari traže i da država izmiri obaveza prema građevinskim preduzećima po osnovu izvedenih radova, da se limitira dnevni i mesečni nivo raspolaganja gotovinskim novcem kako bi se suzbila isplata zarada "na ruke", i da se omogućiti predstavnicima sindikata ulazak na svako gradilište i razgovor s radnicima o njihovim problemima.

U pismu se navodi da građevinski radnici u Srbiji, koji imaju sreću da primaju plate, već više od decenije primaju zarade za 15 do 20 odsto niže od prosečnih zarada u Republici, a većina njih je na nivou minimalne zarade, odnosno 20.000 dinara.

- Pri tome, rade po 10 i 12 časova neprekidno u izuzetno teškim klimatskim i radnim uslovima. Prekovremeni rad im se ne plaća, a o toplom obroku i regresu ne smeju ni da razmišljaju. Nemaju sredstva lične opreme i zaštite, a najviše tragičnih dešavanja odnosno pogibija i povreda je u ovom sektoru. Zakon o inspekcijama ne postoji – piše u pismu.

Građevinska i inspekcija rada, kako tvrdi sindikat, nemaju kadrovske, organizacione i tehnološke uslove da sankcionišu sva nezakonita ponašanja poslodavaca u toj oblasti, pa je zato u toj oblasti najviši procenat rada „na crno“ i isplata radnika „na ruke“, kao i najviše kršenja Zakona o radu u pogledu preraspodele radnog vremena, prekovremenog rada, nebezbednog rada i najveći teret upravo podnose radnici ovih delatnosti koji rade u nedostojanstvenim i nesigurnim uslovima.

Sve što je u proteklih nekoliko decenija urađeno u oblasti visokogradnje i niskogradnje urađeno je na teret građevinskih radnika i njihovih niskih zarada i nedostojanstvenih uslova rada, dodaje se u pismu.

Ove predloge i stavove Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije ističe već nekoliko godina, pa i decenija, ali očigledno nema političke i poslodavačke volje da se najbitnija pitanja sektora građevinarstva urede, pre svega, u dogovoru sa sindikatima, na način gde bi svi ravnomerno podnosili teret krize i tranzicije i učestvovali u izgradnji društva koje će uskoro ući u Evropsku zajednicu, zaključuje se u pismu sindikata IGM.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;