Daljinsko grejanje na biomasu uskoro u Srbiji

06.05.2014. | RTV

"Elektroprivreda Mađarske" planira da u Srbiji gradi kotlove na biomasu za daljinsko grejanje. Zbog toga u Novom Sadu otvara svoje predstavništvo, a sa planovima je upoznala i predstavnike srpske elektroprivrede.

Sa "Elektroprivredom Mađarske" već dugi niz godina sarađuje Klaster "Eko Panonija" iz Novog Sada. Kako kažu u tom Klasteru, saradnja je sada konkretizovana, a kancelarija će imati zadatak da prikupi podatke o projektima korišćenja biomase za grejanje, u Srbiji.

Predstavnici "Elektroprivred Srbije" i Klastera "Eko Panonija", zahvaljujući kolegama iz Mađarske, boravili su u toplani koja koristi piljevinu kao energent, u toj zemlji.

"Srbija ima veoma dobre uslove za izgradnju toplana na biomasu", kaže Jožef Kunoš iz "Elektroprivrede Mađarske". "Pokrenućemo jedno istraživanje u cilju izgradnje elektrane, koja će kao gorivo koristiti zeljaste biljke, pre svega kukuruz", rekao je on.

Kako kažu u "Elektroprivredi Srbije", uz pomoć mađarskih kolega, naša zemlja bi za godinu dana mogla da počne izgradnju kotla na biomasu za daljinsko grejanje, snage 20 megavata.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....