INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zrenjanin: Ruinama najzad odzvonilo

16.04.2014. | Novosti

Oko pedeset napuštenih i zapuštenih objekata u gradu na Begeju ne samo da pružaju lošu sliku o gradu, nego predstavljaju i ozbiljnu opasnost za prolaznike. Po svemu sudeći, neće još dugo.

Posle skoro jednogodišnje pripreme, u utorak je počelo uklanjanje dela zgrade u Ulici kralja Aleksandra Karađorđevića, pokraj Poreske uprave. Kad se svojevremeno obrušila, pukim slučajem nije nikog povredila, baš kao što je srećno prošlo i opasno urušavanje krova na objektu u centru grada.

Načelnik komunalne policije mr Igor Virijević objašnjava da nije bilo ni malo jednostavno pribaviti neophodnu dokumentaciju i dozvole, pisati brojne projekte kako bi započelo rušenje. Ističe da će radovi trajati tri nedelje i da će se po istom principu uklanjati i drugi objekti koji su skloni padu i ruže grad.

- Najveću opasnost predstavlja šest, sedam zgrada u centru. Nadam se da će i one uskoro bezbedno biti uklonjene – kaže Virijević.

Zanimljivo je da JP „Gradska stambena agencija“, koja je osnovana da bi, između ostalog, brinula i o poslovnom prostoru, već godinama skoro ništa ne radi na održavanju, ali ni na obnovi zgrada i lokala.

- Zbog besparice, umesto održavanja jedva uspevamo da platimo ogradu oko objekata sklonih padu, kako bismo zaštitili prolaznike. Naravno, to pruža ružnu sliku o preduzeću i gradu, uz negativne ekonomske efekte – iznela je direktorka „Agencije“, Jovana Ljiljak, za skupštinskom govornicom, uz jedino opravdanje da se na sve odražava i vlasnička nepoznanica, odnosno što se čeka koje će se zgrade naći u restituciji.

To je, navodno, omelo i lokalnu samoupravu da preduzme odlučniju sanaciju ruina u centru grada, uz nedostatak pravne regulative za ovu oblast. U međuvremenu, doneta je odluka o održavanju zgrada i lokala, ali u praksi je i dalje prisutan problem kako naterati privatne vlasnike (kod objekata u suvlasništvu sa gradom) da izdvoje novac za uređenje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;