Hapse građevince zbog PDV

15.04.2014. | Novosti

Poreznici češljaju građevinske firme. Traže ugovore o zajedničkom ulaganju na koje žele da naplate porez na dodatu vrednost, saznaju „Novosti“ u „Privrednoj komori Srbije“. Pod lupom su ugovori, koje su investitori u poslednjih šest godina potpisali sa vlasnicima placeva, a zauzvrat dali deo izgrađenih kvadrata.

U PKS kažu da nijedna građevinska firma nije platila PDV na ovakav ugovor, jer kako ističu, ovaj namet nije bio obavezan. Međutim, poreznici su dobili nalog da krenu u strogu primenu zakona o PDV.

Zato se građevinari plaše, masovnih optužbi za utaju poreza, a u slučaju da im država obračuna PDV mogu samo da stave katanac na svoje firme. Jer, računica kaže da za izgradnju oko 5.000 kvadrata stambenog prostora vrednih oko četiri miliona evra bez PDV, država ukupno naplaćuje porez u visini od pola miliona do 660.000 evra u zavisnosti od modela obračuna. „Udruženje za građevinarstvo PKS“ podnelo je inicijativu Ministarstvu finansija za izmenu zakona. Umesto u PDV građevinari rešenje vide u porezu na prenos apsolutnih prava, koji iznosi 2,5 odsto.

Prema rečima Ace Popovića, savetnika predsednika PKS, čak 95 odsto investicija u stanogradnji izvedeno je zahvaljujući zajedničkim ulaganjima. Mnoge lokacije na kojima su bile udžerice, porodične kuće ili druga zdanja, vlasnici su ustupali zainteresovanim investitorima. Za uloženo zemljište dobijali su određeni procenat podignutih kvadrata, a investitor je plaćao gradnju. Kako, međutim, građevinska dozvola može da se izda samo vlasniku ili zakupcu zemljišta, investitor je pre gradnje kupoprodajnim ugovorom postajao suvlasnik kuće, a time i zemljišta ali u minimalnom procentu.

- Problem je što poreznici traže promet koga suštinski u ugovorima o zajedničkom ulaganju nema i to smo im dokazali – kaže Popović. - Naš stav je da ugovori po zajedničkoj izgradnji, o sufinansiranju i zajedničkom ulaganju moraju da budu isto oporezovani, a ne na tri načina, kako to poreznici obračunavaju. Da firme ne bi došle u bezizlaznu situaciju, PKS je reagovala. Prvo smo se obratili Ministarstvu građevinarstva, a potom i Ministarstvu finansija. Ministarstvo finansija neće da prizna grešku, već traže inicijativu za izmenu zakona, koju smo podneli.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...