Banjaluka: Rekonstrukcija dela Kastela pri kraju

08.04.2014. | Novosti

U srcu Banjaluke ponosno stoji Kastel, kao svedok prošlosti, kostur sadašnjosti i predskazanje budućnosti. Stare zidine tvrđave tu su da nam probude znatiželju o istoriji grada, ispričaju priču o bitkama, trgovini, uspesima i padovima, čiji je vinovnik i svedok bila sama tvrđava koja će u dogledno vreme dobiti i svoje novo ruho i postati još veći mamac turistima.

Naime, u toku je rekonstrukcija dela tvrđave, u okviru koje je u minulih 12 meseci završeno 70 odsto od ugovorenog posla. Na tzv. celini devet predano i punom parom radi preduzeće „Porobić“ iz Trebinja i velike su mogućnosti da ona bude završena i pre ugovorenog roka. U okviru projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija tvrđave Kastel, celina devet – prva faza“ iz pretpristupnih fondova EU odobreno je 2,5 miliona evra.

- Zadovoljni smo onim što su radnici preduzeća „Porobić“ iz Trebinja uradili na celini devet. Ugovoreni rok rekonstrukcije je dve godine, ali postoji mogućnost da radovi budu završeni i do kraja ove godine. Bilo je raznih iznenađenja i izazova prilikom obnove objekata unutar Kastela, koji su stari i po nekoliko vekova, ali, na svu sreću, iznalazili smo adekvatna rešenja – istakao je direktor „Zavoda za izgradnju“ Aleksandar Cvijanović.

Trenutno su u toku unutrašnji instalaterski i zanatski radovi na „Kamenoj kući“.

- Radovi se, pored „Kamene kuće“, izvode i na bastionu šest. Ojačanjem severnog bedema, uklanjanjem rastinja koje narušava njegovu stabilnost i izgradnjom severne kapije, radovi na ovom delu tvrđave treba da budu završeni. U poslednje vreme povećan je i broj radnika na gradilištu. Osim njih, redovno je na gradilištu i ekipa arheologa, koja prati pojave arheoloških nalazišta – rekao je Cvijanović.

Posle „Kamene kuće“, na redu je stara kula.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...