Banjaluka: Rekonstrukcija dela Kastela pri kraju

08.04.2014. | Novosti

U srcu Banjaluke ponosno stoji Kastel, kao svedok prošlosti, kostur sadašnjosti i predskazanje budućnosti. Stare zidine tvrđave tu su da nam probude znatiželju o istoriji grada, ispričaju priču o bitkama, trgovini, uspesima i padovima, čiji je vinovnik i svedok bila sama tvrđava koja će u dogledno vreme dobiti i svoje novo ruho i postati još veći mamac turistima.

Naime, u toku je rekonstrukcija dela tvrđave, u okviru koje je u minulih 12 meseci završeno 70 odsto od ugovorenog posla. Na tzv. celini devet predano i punom parom radi preduzeće „Porobić“ iz Trebinja i velike su mogućnosti da ona bude završena i pre ugovorenog roka. U okviru projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija tvrđave Kastel, celina devet – prva faza“ iz pretpristupnih fondova EU odobreno je 2,5 miliona evra.

- Zadovoljni smo onim što su radnici preduzeća „Porobić“ iz Trebinja uradili na celini devet. Ugovoreni rok rekonstrukcije je dve godine, ali postoji mogućnost da radovi budu završeni i do kraja ove godine. Bilo je raznih iznenađenja i izazova prilikom obnove objekata unutar Kastela, koji su stari i po nekoliko vekova, ali, na svu sreću, iznalazili smo adekvatna rešenja – istakao je direktor „Zavoda za izgradnju“ Aleksandar Cvijanović.

Trenutno su u toku unutrašnji instalaterski i zanatski radovi na „Kamenoj kući“.

- Radovi se, pored „Kamene kuće“, izvode i na bastionu šest. Ojačanjem severnog bedema, uklanjanjem rastinja koje narušava njegovu stabilnost i izgradnjom severne kapije, radovi na ovom delu tvrđave treba da budu završeni. U poslednje vreme povećan je i broj radnika na gradilištu. Osim njih, redovno je na gradilištu i ekipa arheologa, koja prati pojave arheoloških nalazišta – rekao je Cvijanović.

Posle „Kamene kuće“, na redu je stara kula.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...