INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neimarske firme čekaju spas

04.04.2014. | Dnevnik

Pod motom „Gradite po vašoj meri“ u Beogradu će se od 8. do 12. aprila održati jubilarni 40. međunarodni sajam građevinarstva. Do sada je prijavljeno više od 300 izlagača, koji dolaze iz petnaestak zemalja sveta: Italije, Turske, Bugarske, Češke, Austrije, Grčke, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije, Nemačke i Poljske. Među izlagačima iz Srbije je mnogo novih imena u oblasti građevine, a malo starih prepoznatljivih, poput kikindskog „Toze Markovića“, novobečejskog „Poleta“, „Potisja“ i „Keramike“ iz Kanjiže...

A koje su naše mere u izgradnji, redakcija „Dnevnika“ imala je za sagovornika potpredsednika „Građevinsko-industrijske komore“ Srbije Gorana Rodića. S tim u vezi, on je izjavio da, čim se formira nova vlada, Srbija mora preduzeti konkretne mere u oblasti građevine da ne bi izgubila i ovo malo firmi koje su ostale. A to je moguće sprečiti samo novim poslovima koji moraju da se povere domaćim kompanijama.

- Za kapitalne poslove na koridorima prednost treba dati domaćim firmama da bi stekle neophodne reference – kaže Rodić. - Što se pak tiče stanogradnje, ona je tržišna kategorija koja ne može opstati u ovakvim uslovima velike nezaposlenosti i visokih kamata. Ove godine građevinsku operativu mogla bi zaposliti individualna izgradnja, posebno rekonstrukcija zgrada, za koju treba odobriti povoljne kredite da rata za građane ne bi bila previsoka. Tu bi se zaposlile brojne obrtničke firme, kakvih je danas najviše na tržištu, ali i industrija građevinskog materijala.

Na predstojećem sajmu građevine posetiocima će biti dostupne prezentacije iz svih oblasti građevinske delatnosti, od istraživanja i inovacija u projektovanju, izgradnji i održavanju objekata, preko najsavremenijih materijala, građevinskih mašina, uređaja, opreme i alata, informacionih tehnologija, do opremanje objekata i enterijera, montažnih kuća i savremenih sistema gradnje.Biće predstavljeni i novi hardver-sistemi za prozore i vrata, automatizacija proizvodnje u oblasti građevinske stolarije, novosti iz domena mašina za obradu aluminijuma i PVC-a...

Pad proizvodnje 20 odsto

Rodić kaže da je već u prva tri ovogodišnja meseca u građevinskoj industriji Srbije zabeležen pad od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, a lane je pak pad bio 40 procenata u odnosu na 2012. To je, poručuje, alarmantno upozorenje da bi Srbija mogla ostati bez i ovo malo firmi što danas ima pa neće ko imati ni da gradi, niti da popravlja izgrađeno, bez obzira na to da li se radi o održavanju saobraćajnica ili stambenih zgrada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SEEBBE2022-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;