Obnova crkve Sent Ištvan

02.04.2014. | Danas

Obnova katoličke crkve Sent Ištvan u Novom Bečeju privodi se kraju. Lokalna samouprava obezbedila je pola miliona dinara koji će biti upotrebljeni za završne radove, dok je najveći deo posla adaptacije finansiran tokom proteklih deset godina sredstvima donatora i vernika iz zemlje i inostranstva.

Prema rečima sveštenika Jožefa Melara, renoviranje je započeto 2002. godine ojačavanjem zidova i svoda crkve.

- Moj prethodnik, sveštenik Janoš Šoti, svake godine pisao je donatorima i fondacijama, i pre nego što je napustio mesto sveštenika u Novom Bečeju prikupio je 25.000 dolara iz Sjedinjenih Američkih Država. Ono što je on započeo mi smo nastavili. Završen je unutrašnji enterijer crkve i budući da je ostalo para, a dobili smo i nove donacije, odlučili smo da nastavimo popravku crkve spolja – objašnjava sveštenik Jožef Melar.

Nakon popravke tornja, apside i istočnog zida, sada je preostalo da se završi zapadni zid crkve i uradi kompletna fasada. U 2012. i 2013. godini ukupna investicija bila je oko 4,5 miliona dinara. Inače, nova katolička crkva u Vranjevu podignuta je u neogotskom stilu 1903. godine. Crkva je duga četrdeset metara, široka četrnaest, a toranj je visok četrdeset šest metara. Kako ističu u opštini Novi Bečej, tokom 2013. godine lokalna samouprava je potpomogla srpsku pravoslavnu crkvu u Novom Miloševu sa 450.000 dinara, ove godine sredstva su data katoličkoj crkvi, a postoji još objekata kojima treba rekonstrukcija. Jedan od njih koji je u dosta kritičnom stanju jeste Stankovićeva zadužbina na pravoslavnom groblju u Novom Bečeju, koja je prioritet za rekonstrukciju.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...