INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinska operativa staje na noge: Poslovi za 200 miliona evra

18.03.2014. | Novosti

Domaća građevinska operativa ove godine mogla bi u zemlji da izvede radove vredne oko 200 miliona evra. Reč je o poslovima na velikim infrastrukturnim objektima, na održavanju, ali i na projektima za koje će ih angažovati lokalne samouprave.

Građevinska operativa konačno je dobila šansu da stane na noge i dugoročno, zahvaljujući kapitalnim projektima, obezbedila posao. Vrednost radova na kojima će biti angažovani domaći neimari u narednih pet godina meri se sa nekoliko milijardi evra.

- Ove građevinske sezone kreću veliki poslovi kada je reč o infrastrukturi gde će se značajnije zaposliti domaća operativa - kaže za "Novosti" Goran Rodić, potpredsednik "Građevinsko-industrijske komore". - Reč je izgradnji Koridora 11, gde je nedavno angažovan "Energoprojekt". Ista firma radiće i modernizaciju pruge Beograd-Pančevo, koja se finansira iz ruskog kredita. Železnički most na Moravi poveren je "Mostogradnji" i "Goši". Očekuje se i početak radova na obnovi šest deonica na železničkom Koridoru 10. Na završetku drumskog Koridora 10 biće angažovane i domaće firme. Počinju radovi na "Prokopu". Planira se nastavak radova na izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda na Dunavu u zoni Beograda. Očekuju se veliki građevinski radovi na "Kostolcu", planiraju se i veliki zahvati na hidrograđevinskim projektima, koji se odnose na izgradnju novih i revitalizaciju starih irigacionih sistema...

Kada je reč o visokogradnji, koja masovno zapošljava građevinsku industriju, Rodić kaže da treba da se pripreme projekti i lokacije za stanove za izbeglice. Ovaj projekat finansira se iz donacija, za Srbiju je obezbeđeno oko 300 miliona evra što bi omogućilo izgradnju oko 10.000 stanova. To bi tvrdi Rodić, u znatnoj meri poboljšalo status građevinske industrije u ovim kriznim vremenima.

- Izgradnja "Beograda na vodi" uposliće građevinsku industriju Srbije, omogućiće našim firmama da steknu reference, a našim mladim inženjerima i kvalifikovanim radnicima jedno novo iskustvo – ističe Rodić. - Naša Komora smatra da kroz tako velike projekte država zapošljava domaću radnu snagu i da će dobar deo tih sredstava da se vrati u budžet Srbije. Za takve poslove je vrlo važno angažovanje naših institucija i firmi, koje će sa sobom povući veliki broj malih i srednjih preduzeća.

Strano tržište

Postoje zahtevi da se srpska građevinska operativa uključi u realizaciju mnogih projekata u Alžiru, Kazahstanu, Rusiji... Kako navodi Rodić, velika je potreba za našom specijalizovanom radnom snagom građevinske struke i za poslove u Nemačkoj, Irskoj, a zainteresovane su i druge države zapadne Evrope.

- Tu su Italija, Španija, Francuska, skandinavske zemlje, ali je potrebno da država sa njima kroz bilateralne sporazume definiše način organizovanog nastupa naših radnika u tim zemljama – ističe Rodić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;