INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kraljevo: Glavčićev most spojio obale Ibra

17.03.2014. | Politika

Redak primer za naše navike. Stručnjaci i radnici kraljevačkog Građevinskog preduzeća "Nikolić" za samo sedam meseci podigli su stubove, ugradili noseće elemente i betonirali kolovoznu površinu na novom mostu preko Ibra, dugom 240, a širokom 12 metara.

Vlasnik preduzeća Dragan Nikolić ne skriva da su im i vremenske prilike išle naruku, ali se i radilo od jutra do mraka.

- Sada sledi postavljanje vodovodnih, kanalizacionih i elektro instalacija a onda pešačkih staza i ograde na mostu. To je "šminkanje" u odnosu na ovo što smo obavili, a rok za to je oko dva meseca. Možda će sve biti urađeno i pre, tako da će naš posao brzo biti okončan. Istina, ostaje asfaltiranje ali će se to obaviti zajedno sa pristupnim saobraćajnicama, naravno kada one budu završene – ističe Nikolić.

U glavnu konstrukciju mosta ugrađeno je oko 300 tona gvožđa i 2.500 kubika betona. Na jednoj obali Ibra već se radi na pomenutoj pristupnoj saobraćajnici, a kako nam je objasnio Nenad Nerić, direktor Gradske direkcije za izgradnju i urbanizam, "naredne nedelje sledi tender za izbor izvođača za saobraćajnicu na drugoj obali tako da nema bojazni od kašnjenja. Most će biti pušten u saobraćaj 1. avgusta ove godine, kako je i planirano, a može biti samo ranije".

Inače, ovaj most preko Ibra, zajedno grade Milomir Glavčić, donator iz Kanade i grad Kraljevo. Glavčić je uložio milion evra i most će nositi njegovo ime, a ostatak do konačnih 178 miliona dinara su sredstva iz gradske kase. Grad će finansirati i gradnju pristupnih saobraćajnica pa će u ovu investiciju ukupno biti uloženo oko 230 miliona dinara.

Kad se radovi okončaju biće to, pored starog još jedna saobraćajna i pešačka veza Kraljeva sa područjem prigradskog naselja Ribnice. Reč je o budućem gradskom centru, na površini od 143 hektara a u naselju u kome već živi oko 25.000 stanovnika.

Kraljevo će se ubuduće tamo razvijati, pošto je na području sadašnjeg urbanog dela sve manje praznih lokacija za gradnju poslovnih i stambenih objekata.

U Ribnici je u toku i izgradnja sportskog centra na prostoru od oko 4,5 hektara, gde je već završena nova sportska hala, a u planu je izgradnja zatvorenog bazena i nekoliko drugih objekata.

Prvi preko mosta

Ne računajući radnike preduzeća koje je izvelo radove prvi pešaci preko mosta bili su naš dopisnik Miroljub Dugalić i Radoje Glavčić, rođak i Milomira Glavčića iz Kanade, velikog humaniste i donatora. Zahvaljujući njima, a pre svega dopisniku "Politike" Milomir je odlučio da pomenutu donaciju usmeri u Kraljevo.

Znajući za to, Dragan Nikolić, vlasnik preduzeća G. P. "Nikolić” pozvao ih je da novim mostom preko Ibra, prvi pešice pređu na drugu obalu, u prigradsko naselje Ribnicu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;