INFONET-468X60-BANNER

Bačka Palanka: Milion evra za pristupne puteve oko budućeg mosta

12.03.2014. | Dnevnik

Most preko Dunava između Bačke Palanke i Neština ima sve neophodne saglasnosti, a odobren je i prvi milion evra za izgradnju pristupnog puta sa bačke strane i 160 miliona dinara za rekonstrukciju puta Neštin-Erdevik, odnosno pristupnog puta sa sremske strane, rečeno je prilikom posete ministra saobraćaja Aleksandra Antića i direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka Bačkoj Palanci.

Oni su razgovarali sa predsednikom opštine Aleksandrom Đedovcem i zamenikom predsednika Bojanom Radmanom.

- Nosioci ovog posla, koji će koštati preko 30 miliona evra, biće Javno preduzeće "Putevi Srbije“ i Opština Bačka Palanka – rekao je Aleksandar Antić. - Nama u Vladi Republike Srbije, kada smo se opredeljivali za ovaj projekat, mnogo je značila podrška Ministarstva inostranih poslova, Grada Sombora, opština Odžaci, Apatin, ali i nadležnih iz Banja Luke, Bijeljine... Ovaj most predstavljao bi najkraću vezu Bačke i Srema sa Republikom Srpskom i to bez ikakvog zaustavljanja koje je sada prisutno na gradskom mostu između Bačke Palanke i Iloka u Hrvatskoj. Takođe, rasteretili bi se novosadski mostovi, odnosno sam grad Novi Sad. Prvi posao, između ostalog, kaže se po idejnom rešenju, je izgradnja puta Neštin-Vizić-Erdevik, a čujem da je bačkopalanačka opština već odvojila sredstva i krenula u eksproprijaciju zemljišta.

Poslednjih dana, tokom kampanje, čuli su se i komentari da se most "nikad neće graditi zbog dva sela". Istina je da su nedostatkom mosta najugroženiji 1.500 stanovnika Neština i Vizića, sela koja se geografski nalaze u Sremu, a administartivno pripadaju Bačkoj Palanci. Žitelji ta dva mesta, đaci, radnici, putnici, bolesnici i poljoprivrednici mnogo trpe zbog komplikovanog prelaska granice sa Hrvatskom.

- Niko ne bi zbog dva sela pravio most preko Dunava – rekao je Bojan Radman, koji je svojom upornošću, što mu je priznao i Antić, doveo do kraja "papirologiju" oko mosta. - Ovde je reč o regionalnom i državnom interesu, jer ne bi država prihvatila idejno rešenje novog mosta koji je uradio beogradski "Saobraćajni institut CIP" da je interes lokalni.

Akcizama graditi puteve

Ministar Aleksandar Antić izjavio je da će svaka nova republička vlast, bilo ko da je čini, morati poštovati dokumente koje je potpisala Vlada Srbije o izgradnji mosta preko Dunava kod Bačke Palanke i Neština.

- Ovaj, ali i drugi potrebni mostovi mogu se i moraju graditi sredstvima od akciza na gorivo – rekao je Antić. - Mi smo valjda jedina država na svetu koja te akcize, odnosno godišnje 200 miliona evra, ne koristi za obnavljanje putne privrede. Kada se to vrati "Putevima Srbije“, lako je izračunati da je to za dve godine 400 milona evra i da rešava mnoge probleme u putnoj strukturi, a time i ovaj, pa i druge mostove u našoj državi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;