INFONET-468X60-BANNER

Korak ka hidroelektrani kod Kupinova

25.02.2014. | Dnevnik

U opštini Pećinci je napravljen značajan korak ka realizaciji projekta izgradnje hidroelektrane na Savi kod Kupinova. Tim povodom se predsednik Privremenog organa Sava Čojčić sastao sa Žanom Volfom, vlasnikom kompanije "Volf plus", sa kojom je opština Pećinci, potpisivanjem Memoranduma o razumevanju pre mesec dana, ostvarila strateško partnerstvo na polju razvoja energetskih potencijala, kroz obezbeđivanje direktnih investicija u hidroenergetske objekte.

Po rečima Save Čojčića, ovo je početak realizacije projekta vrednog 200-250 miliona evra, hidrocentrale na Savi snage 100 megavata.

- Najveći benefit za nas kao lokalnu samoupravu će biti nova radna mesta i mogućnost zapošljavanja lokalnog stanovništva – rekao je Čojčić. - Memorandumom je takođe predviđeno da se tri odsto vrednosti ukupne proizvodnje izdvaja za opštinu Pećinci, što je cifra koja bi u značajnoj meri stabilizovala naš budžet. Prostorni plan opštine je završen, a lokalna administracija će biti maksimalno efikasna u prećenju investicije i pribavljanju dokumentacije.

Žan Volf je najavio da će realizacija investicije početi odmah posle izbora, kada se formira Vlada i lokalna vlast i naglasio da zainteresovani investitori već postoje.

- U Evropskoj uniji je vrlo pozitivna klima za investiranje u projekte zelene energije u Srbiji. Sarađujemo sa "DG" bankom koja je nemačka državna i evropska institucija, i koja trenutno vrši veliki pritisak da se investira u zelenu energiju u Srbiji – naglasio je Volf. - Ova banka je spremna da obezbedi 70 odsto investicionih troškova, dok bi ostatak sredstava bio obezbeđen iz privatnih izvora ili od strane neke druge institucije.

Volf je ocenio da se pregovori već nakon prvog radnog sastanka nalaze u veoma ozbiljnoj fazi, jer i ukupne tehničke mogućnosti, i političke prilike u opštini Pećinci obećavaju skoru konkretizaciju pregovora.    

- Osim finansijskog benefita, izgradnjom hidroelektrane na Savi poboljšali bi se ekološki uslovi, a visok vodostaj Save mogao bi se iskoristiti za navodnjavanje obradivih površina – rekao je direktor "Ekoenergo inženjeringa" Zoran Mojić.

Po njegovim rečima, ovo je trenutno možda i najveća investicija u Srbiji za koju ne sumnja da će biti realizovana. Biće to prva izgrađena hidroelektrana u Srbiji nakon 35 do 40 godina. On je dodao je investicija dobila podršku Vlade Republike Srbije, svih resornih ministarstava i važnih državnih institucija, a izgradnja hidroelektrane bi mogla biti završena za dve do dve i po godine. Turska kompanija, sa kojom je Opština Pećinci potpisala Memorandum o razumevanju u maju prošle godine, povukla se zbog ulaganja u veće projekte iz oblasti proizvodnje električne energije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;