INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tužna priča beočinskog "dvorca duhova"

18.02.2014. | Radio 021

Jedan od najlepših dvoraca u Vojvodini, nekadašnji dom bogataške porodice Špicer iz Beočina, nalazi se u veoma lošem stanju i svakog trenutka mogao bi potpuno da se uruši. Iako je ovo zdanje pre tri godine dato u zakup novosadskoj firmi "Futurizam", kada je pompezno najavljeno da će novi domaćini dvorcu vratiti stari sjaj, rekonstrukcija nije ni započeta, a ugovor je nedavno raskinut.

Kako za "Radio 021" kaže vlasnik ove firme Miloš Ćuruvija, oni nisu imali novca za popravku dvorca, već su želeli da apliciraju za razne projekte kako bi došli do sredstava.

- Visina investicije je sigurno preko milion evra, i mi te pare nismo imali. Želeli smo da preko projekata dođemo do novca za rekonstrukciju, međutim, na koju god adresu da smo slali našu ideju, bili smo odbijeni, zbog čega smo na kraju digli ruke od dvorca – kaže Ćuruvija.

Jelena Filipović, iz "Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture", navodi da je ovaj dvorac spomenik kulture i imalac prava je zakonski obavezan da ga održava.

- Vlasnik objekta je država, a korisnik je sada Opština Beočin, i oni bi trebali da se staraju o dvorcu. Međutim, opština već godinama nema model za održavanje, budući da su svi dosadašnji pokušaji pronalaženja investitora koji će uložiti u popravku propali – navodi ona.

Najteža sankcija koju opština može trpeti zbog neulaganja u održavanje dvorca je oduzimanje korisničkog statusa, koja opštinare ne bi preterano uzbudila. Naime, ovaj dvorac jednostavno – niko ne vidi kao isplativ.

- Imajući u vidu u kakvom smo stanju kao sistem, i da oduzmete ovaj dvorac od opštine, vi nemate kome da ga date – objašnjava Filipović.

Dvorac je sagrađen u periodu između 1890-1892, a izgradnju je platio jedan od vlasnika beočinske cementare Ede Špicer. Prema svedočenju starijih meštana, uoči Drugog svetskog rata, porodica Špicer napustila je Beočin i, kako se pretpostavlja, odselila se u Nemačku, gde i danas žive njihovi potomci. Za vreme rata, nacisti su dvorac koristili kao komandni štab.

Nakon oslobođenja, dvorac je bio biblioteka, dom kulture, iz njega se oglasio prvi radio u Beočinu, a onda je gotovo do kraja prošlog veka bio ekskluzivan restoran sa prenoćištem. Zbog intrigantnog izgleda, bio je ispiracija filmadžijama, pa su u njemu kadrove snimali Klint Istvud i Emir Kusturica. Međutim, posle privatizacije "Podunavlja", u čijem je zakupu bio, ostao je prazan i naglo je počeo da propada.

Ovde možete pogledati i ostale fotografije beočinskog dvorca.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;