Niče osam novih podzemnih garaža

12.02.2014. | 24sata

Vozači najveće muke sa parkiranjem imaju u krugu "dvojke" i okolini pijaca. U "Parking servisu" naglašavaju da u tim delovima grada ima najviše nepropisno parkiranih automobila, pa su zato analizirali više od 20 različitih lokacija i predložili detaljne projekte izgradnje podzemnih garaža na osam adresa: Đeram, Đure Đakovića, Gavrila Principa, Kosovke devojke, Pejton, Pinki, Robna kuća u Zemunu i Ustanička.

 

- Trenutno sa gradom i gradskim pijacama razmatramo i plan izgradnje podzemnih garaža ispod velikih pijaca u kojima će se parkiranje naplaćivati do 17 sati, a posle toga će stanari koji žive u blizini moći da se parkiraju po povlašćenim cenama – objašnjava Čupković.

Ovakvi projekti su šansa i za potencijalne investitore da, u saradnji s "Parking servisom", ulože u izgradnju novih garaža u okviru javno-privatnog partnerstva. Recimo, izgradnja garaže sa 121 parking mestom koliko ima ona kod "Vukovog spomenika" košta nekoliko miliona evra, a ostvaruje godišnje prihode između 14 i 15 miliona dinara. Lokalne samouprave nisu u mogućnosti da takve investicije finansiraju iz svog budžeta.

- Javni sektor bi u uzgradnji podzemnih garaža učestvovao imovinom, a privatnik novčanim sredstvima za izgradnju infrastrukture. Na taj način bi se i sistematski rešio problem nesavesnog parkiranja u gradu i nestala bi nelegalna parkirališta. Osim toga pokrenuli smo veliki investicioni projekat nadogradnje garaže "Obilićev venac" sa dve etaže, odnosno četiri polunivoa, kojom će se dobiti 220 novih parking mesta u samom centru grada – kaže Čupković.

Novo parkirališe kod "Pinkija" u maju

- Na inicijativu opštine Zemun krenuli smo sa uređivanjem zapuštenog platoa ispred "Pinkija". Na tom prostoru ćemo izgraditi novo parkiralište sa 172 parking mesta i to iz budžeta JKP "Parking servis". Radovi na samoj izgradnji će početi najkasnije do kraja meseca i biti završeni u maju – najavljuje Čupković.

 

Komentari: 1

Центар 12.02.2014 12.42.12

Међу наведеним локацијама не видим ни једну која би решила проблем паркирања у најужем центру града, односно тамо где је црвена зона најзаступљенија. У многим улицама је забрањено паркирање, па су станари принуђени да паркинг потраже у околним улицама где иначе паркирају станари тих улица. Свакодневна потрага за паркингом доводи до лудила људе који живе у самом центру Београда.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...