INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Memorandum sa Česima za prugu (video)

06.02.2014. | B-92

Memorandum su potpisali predstavnici ogranka češke kompanije "OHL ŽS" za Srbiju, gradske uprave Kragujevca i opština Batočina i Lapovo. Rekonstrukcija i modernizacija železniče pruge koja podrazumeva i elektrifikaciju, koštala bi, prema prvim procenama, oko 20 miliona evra, a projekat će zaživeti ukoliko ga podrže vlada Srbije i preduzeće "Železnice Srbije".

Pored razvoja infrastrukture, koji je osnovica privrednog razvoja, i bržeg kretanja vozova, jedan od razloga da se ovaj putni pravac kompletno rekonstruiše jeste i kompanija "Fiat automobili Srbija" (FAS), kojoj treba omogućiti brz i siguran transport vozila železnicom, čulo se prilikom potpisivanja memoranduma.

Memorandum su potpisali direktor ogranka "OHL ŽS" za Srbiju Milan Pavić, zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković, predsednici opština Batočina i Lapovo Radiša Milošević i Nebojša Miletić.

Objašnjavajući da se kompanija "OHL ŽS" iz Brna bavi izgradnjom i remontima železničkih pruga, Pavić je rekao da ih za rad na projektima u inostrastvu finansijski prati Češka eksportna banka, i to tako da 50 odsto poslova i opreme je posao te kompanije, a ostatak firmi iz zemlje u kojoj se projekat realizuje.

- "Češka eksportna banka" je državna i ona bi kredit dala "Železnicama Srbije" a garant za vraćanje je država Srbija – rekao je Pavić i naglasio da kreditni aranžmani za finansiranje razvoja infrastrukture spadaju među najpovoljnije, da nisu komercijalni zato što podrazumevaju promociju industrije Češke republike.

Naglašavajući da projekat ze rekonstrukciju i modernizaciju postoji više od 20 godina, i da nije realizovan zbog nedostatka sredstava, zamenik gradonačelnika Nebojša Zdraković je rekao da je neophodno da se automatiziju četiri pružna prelaza iz bezbednosnih razloga a po standardima koje "Fiat automobili Srbija" zahtevaju, kao i da se elektrificira pruga.

- Od velikog je značaja ovaj projekat jer trećina srpskog izvoza ide iz ovog regiona, ali i zato što još nije završen auto-put od Kragujevca ka Koridoru 10 – rekao je Zdravković i naveo da FAS najveći deo proizvodnje transportuje železnicom.

Prema rečima Miloševića, rekonstrukcija i modernizacija pruge predstavljala bi s jedne strane dug prema FAS-u , kao najvećem srpskom izvozniku, a s druge strane omogućila bi bolju saobraćajnu vezu i ekonomsku povezanost Batočine i Kragujevca.

Miletić je ocenio da je projekat značajan za Lapovo jer je to grad na Koridoru 10 i treći železnički čvor u Srbiji po veličini i po protoku robe.

- Svaka modernizacija je od velikog značaja, pre svega što bi se skratilo vreme vožnje putnika i transporta robe, a time bi se stvorila i bolja klima za investitore – naveo je Miletić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;