SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Memorandum sa Česima za prugu (video)

06.02.2014. | B-92

Memorandum su potpisali predstavnici ogranka češke kompanije "OHL ŽS" za Srbiju, gradske uprave Kragujevca i opština Batočina i Lapovo. Rekonstrukcija i modernizacija železniče pruge koja podrazumeva i elektrifikaciju, koštala bi, prema prvim procenama, oko 20 miliona evra, a projekat će zaživeti ukoliko ga podrže vlada Srbije i preduzeće "Železnice Srbije".

Pored razvoja infrastrukture, koji je osnovica privrednog razvoja, i bržeg kretanja vozova, jedan od razloga da se ovaj putni pravac kompletno rekonstruiše jeste i kompanija "Fiat automobili Srbija" (FAS), kojoj treba omogućiti brz i siguran transport vozila železnicom, čulo se prilikom potpisivanja memoranduma.

Memorandum su potpisali direktor ogranka "OHL ŽS" za Srbiju Milan Pavić, zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković, predsednici opština Batočina i Lapovo Radiša Milošević i Nebojša Miletić.

Objašnjavajući da se kompanija "OHL ŽS" iz Brna bavi izgradnjom i remontima železničkih pruga, Pavić je rekao da ih za rad na projektima u inostrastvu finansijski prati Češka eksportna banka, i to tako da 50 odsto poslova i opreme je posao te kompanije, a ostatak firmi iz zemlje u kojoj se projekat realizuje.

- "Češka eksportna banka" je državna i ona bi kredit dala "Železnicama Srbije" a garant za vraćanje je država Srbija – rekao je Pavić i naglasio da kreditni aranžmani za finansiranje razvoja infrastrukture spadaju među najpovoljnije, da nisu komercijalni zato što podrazumevaju promociju industrije Češke republike.

Naglašavajući da projekat ze rekonstrukciju i modernizaciju postoji više od 20 godina, i da nije realizovan zbog nedostatka sredstava, zamenik gradonačelnika Nebojša Zdraković je rekao da je neophodno da se automatiziju četiri pružna prelaza iz bezbednosnih razloga a po standardima koje "Fiat automobili Srbija" zahtevaju, kao i da se elektrificira pruga.

- Od velikog je značaja ovaj projekat jer trećina srpskog izvoza ide iz ovog regiona, ali i zato što još nije završen auto-put od Kragujevca ka Koridoru 10 – rekao je Zdravković i naveo da FAS najveći deo proizvodnje transportuje železnicom.

Prema rečima Miloševića, rekonstrukcija i modernizacija pruge predstavljala bi s jedne strane dug prema FAS-u , kao najvećem srpskom izvozniku, a s druge strane omogućila bi bolju saobraćajnu vezu i ekonomsku povezanost Batočine i Kragujevca.

Miletić je ocenio da je projekat značajan za Lapovo jer je to grad na Koridoru 10 i treći železnički čvor u Srbiji po veličini i po protoku robe.

- Svaka modernizacija je od velikog značaja, pre svega što bi se skratilo vreme vožnje putnika i transporta robe, a time bi se stvorila i bolja klima za investitore – naveo je Miletić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;