INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Velika prevara radnika u Sočiju

06.02.2014. | B-92

Predstavnica organizacije "Hjuman rajts voč" (HRV), Džejn Bjukenan, izjavila je da je veliki broj radnika na gradilištima u Sočiju dobio obmanjujuće informacije. Kako je navela, radnici su dobili lažne informacije o uslovima rada i nadnicama. Ona je rekla da je reč o velikoj prevari.

- To je bilo u velikoj suprotnosti sa onim što su zatekli, kako su zaista plaćeni, kakvo je radno vreme i uslovi u kojima žive. Mislim da je na delu velika prevara prema ljudima koji su putovali u Soči i nadali se zaradi koju u stvari nisu dobili – kazala je Džejn Bjukenan za RTV.

Ona je dodala da su ruske vlasti krajem prošle godine sprovele opsežnu istragu i otkrile da radnicima na građevinama za Zimske olimpijske igre nisu isplaćene nadnice u iznosu od osam miliona američkih dolara.

- Ali nameće se pitanje zašto vlada takve istrage nije sprovela pre godinu, dve ili tri, pošto radovi traju odavno. Vlada je trebalo da reaguje mnogo ranije – kazala je Džejn Bjukenan i dodala da su HRV i lokalne organizacije na vreme upozoravale rusku vladu na te prevare.

Jasmin Redžepović iz "Internacionale radnika građevinske i drvne industrije" sa sedištem u Ženevi rekao je da je u slučaju obespravljenih radnika na gradilištima za Zimske olimpijske igre u Sočiju zapravo bilo reči o trgovini ljudima. Redžepović je rekao da su poslodavci oduzimali radnicima dokumente i obmanjivali ih da im izrađuju odgovarajuće papire, što predstavlja trgovinu ljudima.

Redžepović je u emisiji "Radar" Radio-televizije Vojvodine rekao da su poslodavci oduzimali radnicima dokumente i obmanjivali ih da im izrađuju odgovarajuće papire, što predstavlja trgovinu ljudima.

- Ovde bih odmah naveo "Međunarodni olimpijski komitet", koji je potpuno zakazao u Sočiju. Očigledno je da je u ugovaranju ugovora i poslova nedostajala zaštita radnika i njihovih porodica – rekao je Redžepović.

Predstavnici sindikata "Nezavisnost" izneli su sumnju da su pojedine firme iz Srbije, koje godinama imaju poslove u Rusiji, zapravo varale radnike i razliku u novcu uplaćivale pojedinim političkim strankama u Srbiji.

U emisiji su svoja svedočanstva izneli i radnici koji su bili u Sočiju: Saša Matić, Nikola Jovanović, Nenad Andonov i Miroljub Živanov. Oni su ispričali da su živeli u "strašno nehigijenskim uslovima", sa veoma lošom hranom i sa vodom sumnjivog kvaliteta. Oni su ispričali da su živeli u "strašno nehigijenskim uslovima", sa veoma lošom hranom i sa vodom sumnjivog kvaliteta. Živeli su u kontejnerima od desetak metara kvadratnih, u kojima je spavalo po osam ljudi na četiri kreveta na sprat, na kojima nije bilo posteljine, već "masne krpe neprijatnog mirisa". Dodali su da nisu imali zdravstveno osiguranje, zbog čega im je lečenje bilo potpuno onemogućeno.

Radnik Nikola Jovanović rekao je da je za pet nedelja, koliko je radio u Sočiju, na gradilištu poginulo pet radnika.

- Prvi mesec smo imali boravišnu vizu, ali su nam oduzimali pasoš. A kada ostaneš bez dinara, onda ti vrate pasoš, ali ti ne daje "lovu". I onda ti je isto: da li nemaš para ili nemaš pasoš. Znači, ti si zarobljenik... – ispričao je Jovanović.

Radnici su ispričali da su iz Sočija uspeli da se vrate u Srbiju tako što su se snalazili: autobusom, vozom i auto-stopom. Miroljub Živanov se požalio da radnici iz Srbije u Rusiji nisu mogli dobiti pomoć ni od konzulata ni od ambasade Srbije u Rusiji.

Ambasador Srbije u Sočiju Slavenko Terzić demantovao je ove navode i rekao da mu nije poznato da je ambasada uskratila pomoć bilo kome.

- Na svaku dojavu smo odmah reagovali – kazao je Terzić.

Bivši politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borislav Stefanović rekao je da je ambasada Srbije trebalo da otvori konzularnu kancelariju u Sočiju, imajući u vidu da je veliki broj radnika iz Srbije radio u Sočiju.

 

Komentari: 2

dejan 17.02.2014 15.51.59

Razumem da ima prevarenih gde god odete da radite ali treba pisati i firmama koje su ispostovale svoje radnike. Putevi su cak isplacivali radnike koji su radili kod podizvodjaca. Podizvodjac kao i svi prevaranti (ima i postenih kod koga sam i ja bio) ne isplati radnike. Radnici su tad isli direktno u puteve iako nemaju nista sa njima, iznosili svoj problem onda je morao da dodje i podizvodjac na suocenje. Putevi isplate radnike, a kasnije odbiju od situacije podizvodjacu. U putevima je zadnjih godinu dana bilo vise od 500 njih na turisticu vizu, oni nisu imali pravo da rade ali iz puteva su stalno imali dojavu kad dolazi migraciona policija na gradiliste i javljala radnicima da se sklone. Koga uhvate to su oni regulisali. Pozdrav

Vojvodjanin 06.02.2014 13.05.51

Korisno je procitati o tome sta se stvarno dogadjalo u Sociju, ali ako ste vec objavili ovaj tekst koji po sadrzaju u potpunosti odgovara emisiji koju je priredila i juce (05.01.2014) pustila "Radio televizija Vojvodine", sa sve intervjuima ovih radnika koje ovde spominjete, onda smatram da bi bilo u najmanju ruku korektno u tekstu to i napomenuti, ako nista drugo a ono za trud koji je ta televizija ulozila, a da ne pricamo o zastiti autorskih prava.
U svakom slucaju lepo je sto se prica o ovome, i tema ulova rada na pripremi OI u Sociju je postala sve aktuelnija u zadnjih godinu dana u svetu.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;