Napreduje "Frezeniusova" fabrika

06.02.2014. Dnevnik

Nova fabrika Frezenius medikal ker", poznate nemačke farmaceutske kuće, gradi se u vršačkom tehnološkom parku od septembra, a već mesec dana je u prednosti u odnosu na planirane rokove, rečeno je prilikom posete gradskih čelnika gradilištu. Predsednik opštine Vršac Čedomir Živković i njegov savetnik Siniša Vučinić obišli su gradilište sa direktorom proizvodnje "Frezenius medikal ker" Vojislavom Bugarskim, koji je najavio zapošljavanje 460 radnika u ovoj fabrici, kao i nove projekte za proširenje prizvodnje.

Građevinski radovi na glavnoj zgradi, proizvodnoj hali završeni  su, a slede radovi na vodovodu, kanalizaciji i elektro-instalacijama. Tu je trenutno angažovano150 radnika, u narednim danima montiraće se kotlovi, prskalice, trasformatori, liftovi i druga oprema, izvestio je Bugarski.

Proizvodni program iz stare se prebacuje u novu fabriku, sa planom da u će se u bliskoj budućnosti udvostručiti prizvodnja arterio-venskih sistema, a izvoz povećati na oko 50 do 60 milina evra godišnje. Nastavlja se i dosadašnji program prizvodnje dijalizatora i koncetnrovanih rastvora, investicija je vredna 1,2 miliona evra i tu će raditi novih 30 radnika. Za nove programe u ovoj branši očekuje se dozvola nadležnih organa. Bugarski je rekao da su se nemački investitori odlučili da svoju fabriku ovde grade zbog dobre stručne radne snage, dobre komunalne opremljnosti i jeftinog građevinskog zemljišta.

Predstavnici Vršca izrazili su zadovoljstvo što ugledni investitori dolaze na ovo područje. Za to je zaslužna i opština, jer je  upola smanjila eko-takse i porez na imovinu i dala druge pogodnosti za ulagače.

Sada u vršačkom pogonu "Frezeniusa" radi 540 radnika, po preseljenju u novu fabriku posao će dobiti još 460. U novu fabriku na 15 hiljada kvadrata  uloženo je više od 16 miliona evra. Početak rada nove fabrike planiran je za sredinu novembra meseca ove godine.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...