Šabac: Obveznicama završavaju započeto

31.01.2014. | Danas

Još 2005. godine zatvoren je gradski bazen u Šapcu. Otvoren je 1977. godine u okviru SC "Zorka", sa velikom sportskom halom, terenima za košarku, tenis, fudbal... Ali zbog ekonomskih problema "Zorke" počeli su problemi sa održavanjem i grejanjem, a oluja je 2001. godine srušila spoljni stakleni zid, srećom bez većih posledica po plivače.

Gradska vlast planirala je izgradnju jednog velikog, olimpijskog bazena, i jednog manjeg na kompleksu plaže Stari grad, ali se odustalo od toga jer su predračuni pokazivali cifru veću od pet miliona evra, a ni arhitekte sa svojim planovim se nisu proslavili. Zbog toga je pre četiri godine nađeno jeftinije rešenje, izgradnja na postojećoj lokaciji bivšeg bazena, a to je gradu besplatno ustupio Miroslav Bogićević, vlasnik "Farmakoma", koji je kupio SC "Zorka" sa halom. Ovaj projekat ušao je i u gradski budžet, sa cifrom od 250 miliona dinara, a izgradnju bi pomogla i republika na ime pospešivanja građevinarstva.

Međutim, za sada utrošeno je oko sto miliona dinara, iskorišćena ranija školjka bazena, ali glavni posao opremanja, instalacije i završni radovi su stali. Zbog toga je Gradska skupština donela odluku o izdavanju municipalnih obveznica u iznosu od 400 miliona dinara čime bi se obezbedila potrebna sredstva za završetak bazena. Ovaj način zaduživanja znatno jeftiniji od korišćenja bankarskih kredita gde su prosečne kamate oko 16 odsto. Ovaj predlog podržalo je i Ministarstvo finansija, a očekuje se da ovaj šabački "Skadar na Bojani" bude konačno završen. Istina, u gradu ima otvoren plivački bazen, ali je on u privatnom vlasništvu, sa ne baš jeftinim ulaznicama.

Šapčane posebno iritira što su u proteklih desetak godina izgrađeni bazeni u okolnim mestima, Vladimircima, Lipolistu, Bogatiću, Loznici, čak i u manjim selima, a da je nekada jedini zatvoreni bazen na području podrinskog regiona zatvoren.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...
Milan Radojević 29.12.2021.
Ovo je lepa vest. Sava centar je sa arhitek...
Zoran 28.12.2021.
Ocekujem totalni kolaps I pad cena gori neg...