INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Alabar predstavio Vučiću projekat "Beograd na vodi" (video)

20.01.2014. | Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić prisustvovao je prezentaciji projekta "Beograd na vodi" koji mu je predstavio Muhamed Alabar, direktor novoosnovane kompanije "Eagle Hills". Promociji su prisustvovali i predsednik Skupstine Srbije Nebojša Stefanović, predsednik privremenog veća Beograda Siniša Mali i drugi članovi Vlade Republike Srbije, saopšteno je kabineta prvog potpredsednika vlade. Muhamed Alabar je vlasnik kompanije koja je podigla najvišu zgradu na svetu Burdž Kalifa.

Investitor iz Emirata spreman je da u projekat "Beogad na vodi" investira više od tri milijarde dolara. Vučić je juče najavio da će Alabar njemu i njegovom timu predstaviti plan za Savski amfiteatar, gde bi trebalo da gradi apartmane, hotele, molove, operu. Prvi potpredsednik vlade je istakao da bi realizacija projekta "Beograd na vodi", uz rast autoindustrije i poljoprivrede, značila siguran izlazak Srbije iz krize.

- Ako uspemo, a daćemo sve od sebe (da realizujemo projekat "Beograd na vodi"), a uspećemo jer lestvice postavljamo visoko, potpuno sam siguran da će to značiti izlazak iz krize građevinske industrije, a sa ovakvim rastom u autoindustriji i poljoprivredi, to znači siguran izlazak naše zemlje iz krize – rekao je Vučić gostujući na televiziji Kopernikus.

Prema najavama medija, tim Alabara zadržaće se u Beogradu desetak dana.

"Eagle Hills", kompanija sa sedistem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, fokusira se na velike projekte u oblasti nekretnina, na međunarodnim tržištima. Kompanija je saopštila da počinje sa radom na projektu "Beograd na vodi" i gradi centar svetske klase za Srbiju. Ta investitorska kompanija najavila je planove za finansiranje i razvoj velikih projekata u oblasti nekretnina na ključnim međunarodnim tržištima, sa ciljem da ubrza rast lokalne ekonomije. Kompanija je objavila početak radova na projektu "Beograd na vodi ", uz podršku Vlade Srbije, za izgradnju centra svetske klase u ovoj zemlji.

Kako je saopšteno iz te komapnije, projekat će se graditi zahvaljujući jakim bilateralnim odnosima između UAE i Srbije, posebno nakon nedavne posete Beogradu princa prestolonaslednika, šeika Mohameda Bin Zajeda Al Nahjana.

"Eagle Hills" , koja trenutno radi na više sličnih velikih projekata širom sveta, ima za cilj da postane jedna od najuglednijih svetskih kompanija za razvoj trzišta nekretnina, što doprinosi povećanju građanskog ponosa i tržišne konkurentnosti gradovima u kojima posluje. Geografski fokus kompanije biće međunarodna tržišta s visokim potencijalom rasta.

Kompanija radi na razvoju velikih projekata na polju nekretnina, od dizajna do izgradnje i upravljanja imovinom, uključujući i poslovne objekte u ugostiteljstvu i trgovini, usvajajući najnovije tehnologije za stvaranje snažnih motora rasta za tržištima na kojima posluje. "Eagle Hills" će se fokusirati na izgradnju modernog gradskog centra sa objektima mešovite namene , uključujući stambene i komercijalne nekretnine, trgovačke centre, objekte maloprodaje, ugostiteljstva, obrazovanja i zdravstvene centre. Svi aspekti projekta će biti vođeni od strane kompanije "Eagle Hills" i njenih lokalnih partnera.

Alabar će, kako se navodi u saopštenju, voditi kompaniju sa svojim timom koji ima iskustva u stvaranju projekata orijentisanih prema rastu urbanih centara koji stimulišu ključna područja ekonomskog rasta .

Alabar donosi svoju stručnost u razvoju gradskih centara svetske klase , kao na primer iskustvo u razvoju urbanih centara na Bliskom istoku i Aziji, koje je on osmislio i izgradio. Takvi gradski centri, ističe se u saopštenju, postali su najposećenije turističke atrakcije u svetu, koje posećuju milioni ljudi godišnje i koji stvaraju hiljade radnih mesta tokom izgradnje, ali i nakon toga.

Mali: Prva faza projekta moguća do kraja godine

Mali je izjavio je da se očekuje da u što kraćem roku bude osnovano preduzeće "Beograd na vodi", a da bi prva faza projekta mogla da bude započeta već krajem godine.

- Gospodin Alabar je juče sa timom doputovao u Beograd i tokom prepodneva imao je prezentaciju svog koncepta master plana "Beograd na vodi" prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću i drugim članovima vlade i sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo uskladili skoro 80 odsto plana, idejnog rešenja ovog plana – rekao je Mali novinarima. - Ostalo je 20 odsto detalja na kojima će arhitekte raditi sa naše i sa njihove strane, kako bi u što skorije vreme imali celokupan master plan usaglašen i nadam se i usvojen.

- Očekuje nas da u što kraćem vremenu osnujemo preduzeće Beograd na vodi i da započnemo proces eksproprijacije zemljišta koje nije u vlasništvu Republike Srbije a da paralelno sa tim pripremimo planska dokumenta da tako da prvu fazu razvoja ovog projekta možemo da započnemo već krajem godine – objasnio je Mali.

Prema n jegovim rečima, posebna pažnja danas je bila posvećena detaljima projekta u smislu na koji način razviti ovih 80 hektara, dakle koji bi bio prvi korak i prva faza i o tome će se diskutovati narednih nekoliko nedelja kako bi se našao najbolji način za započinjanje ovako velikog projekata.

Mali se zahvalio Alabaru i njegovom timu koji će ostati u Beogradu još nekoliko dana kako bi sa arhitektama iz Srbije radili na daljim detaljima projekta. On je istakao da je ovaj projekat izuzetno značajan, ne samo za Beograd nego za celu Srbiju.

- Ovaj projekat znači oporavak građevinske industrije. U ovom trenutku razmišljamo o 1,5 miliona kvadrata, što stambenog, što poslovnog prostora, dakle to je projekat koji može da pokrene građevinsku industriju, samim tim celu privredu Srbije – rekao je Mali.

Kako je naglasio, projekat mnogo znači i za samu promociju Beograda i Srbije.

- Možete da pretpostavite koliko znači jedan ovakav projekat za grad Beograd: u potpunosti menja perspektivu grada, ne samo iz ugla Srbije nego i celog regiona, postajemo apsolutni centar regiona i dodatno na to razvijamo privredu u pravcu da postajemo interesantniji za sve koji žele da investiraju u region. Mi postajemo srce celog regiona – poručio je Mali. - Biznis plan koji radimo sa Alabarom je takav da ova investicija ima smisla i mi ćemo krenuti u tu investiciju vrlo brzo, naveo je on i dodao da je projekat i te kako isplativ i da ima smisla i u pogledu profitabilnosti, i za širi interes Srbije.

- Mislim da su se stekli svi uslovi da se ovaj projekat i realizuje. S jedne strane imamo spremnost gradske i republičke vlade da podrže ovaj projekat, a s druge strane imamo osobu koja je takvih projekata uradila mnogo u životu, gospodina Alabara – istakao je Mali

On je dodao da to daje sigurnost da će projekat biti uspešan.

- Projektom se bavimo dva meseca i vrlo brzo ćete videti dokle smo stigli i ako stvarno do kraja godine krenemo u izgradnju prve faze projekta, onda će i svim kritičarima biti jasnije da smo vrlo ozbiljni – zaključio je Mali.

Alabar: Projekat "Beograd na vodi" stvara moderan grad

Direktor novoosnovane kompanije "Eagle Hills" Muhamed Alabar najavio je da će za početnu investiciju projekta "Beograd na vodi" biti potrebno od 2,5 do 2,8 milijardi evra, poručivši da je on pokrenut u pravom trenutku, kad je u pitanju budućnost Srbije. Alabar je novinarima rekao da se projektom pokreće ekonomija Srbije, a na pitanje kada će biti završen kaže da je trenutno gotovo 90 odsto posla.

Međutim, kako je rekao, treba dovršiti detalje poput lokacija za parkove, ambulante, tržne centre i ostale objekte na kojima će se "odvijati život na rekama".

- Kada imate tako obiman prijekat kao što je ovaj, zaista pokrećete ekonomiju unapred, jer podstičete gotovo sve njene sektore - ugostiteljstvo, turizam... što je neverovatan efekat ovog projekta, koji mnogo doprinosi zemlji – rekao je Alabar dodajući da je za njegovu kompaniju "Eagle hills" "Beograd na vodi" bez sumnje jedan od najvažnijih projekata.

Prema njegovim rečima, reč je o obimnom projektu koji će biti na zanimljivoj lokaciji i čime se "može stvoriti moderan grad, uz nove tehnologije, dizajn i građevinarstvo". On je najavio da će njegova kompanija narednih nekoliko meseci biti u Beogradu, a u zavisnosti od onog što se bude dešavalo, u saradnji s lokalnim vlastima će raditi kako bi projekat bio završen u što kraćem periodu.

- Veličina i značaj su takođe bitni. Dolazimo u interesantno vreme u životu i budućnosti zemlje i zaista je neverovatna veličina prostora na kom možemo da napravimo grad koji će odisati modernim izgledom, imati unapređene usluge, gde će biti korišćene najmodernije tehnologije, dizajn, konstrukcije, a istovremeno omogućiti stil života kako bi trebalo da izgleda za ljude u budućnosti. Podrška koju dobijamo iz vlade i na lokalu je neverovatna i mislim da je ovo neverovatna prilika za sve nas – smatra Alabar.

- Projekat "Beograd na vodi" veoma je zahtevan i za njega je potrebno vreme, a prilikom njegove realizacije mora se misliti i na zaštitu životne sredine – poručio je Alabar. - Kao kompanija koja ulaže u projekte, važna nam je zarada i poslovanje, ali istovremeno, ne bismo uspeli i napredovali ako ne doprinosimo lokalnoj zajednici i ekonomiji, jer to je i naš uspeh.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;